Wykonanie

Składniki:
biała kapusta, 1 główka
kapusta kiszona, 0,5 kg
wieprzowina (może być
golonka), 0,3 kg
wołowina, 0,3 kg
kiełbasy, 0,5 kg
cebula, 2
jabłka (lub
dżem jabłkowy), 2
śliwki suszone bez pestek
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielsie,
kminek (jeśli ktoś lubi)starta gałka muszkatałowa
suszone grzybywłoszczyznakoncentrat pomidorowy, 1-2 łyżkiWykonanie:
Mięso ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić. Na tym rosole ugotować białą i
kiszoną kapustę drobno poszatkowaną. Dodać pokrojoną
cebulę w kostkę,
przyprawy, cały czas gotując na wolnym ogniu.
Grzyby i
śliwki namoczyć, pokroić, dodać do
kapusty. To samo zrobić z
jabłkami. Cały czas gotować.Dodać
mięso i pokrojoną w ćwierćplastry
kiełbasę. Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu.Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu ostudzić, następnego dnia nadal gotować. itd.Podawać na gorąco z
ziemniakami,
chlebem lub czeskimi knedliczkami.