ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Składniki:
biała kapusta, 1 główka
kapusta kiszona, 0,5 kg
wieprzowina (może być golonka), 0,3 kg
wołowina, 0,3 kg
kiełbasy, 0,5 kg
cebula, 2
jabłka (lub dżem jabłkowy), 2
śliwki suszone bez pestek
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielsie, kminek (jeśli ktoś lubi)
starta gałka muszkatałowa
suszone grzyby
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
Wykonanie:
Mięso ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić. Na tym rosole ugotować białą i kiszoną kapustę drobno poszatkowaną. Dodać pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawy, cały czas gotując na wolnym ogniu.
Grzyby i śliwki namoczyć, pokroić, dodać do kapusty. To samo zrobić z jabłkami. Cały czas gotować.
Dodać mięso i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu.
Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu ostudzić, następnego dnia nadal gotować. itd.
Podawać na gorąco z ziemniakami, chlebem lub czeskimi knedliczkami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/bigos.html