ßßß
Zdarza mi się zjeść hamburgera na mieście, tortillę w trasie, pizzę, kiedy padam na twarz i nie mam sił nawet doczołgać się do łóżka. Wolę jednak przygotować te potrawy sama w domu:) Z podanych składników wyszły dwie duże i dwie mniejsze tortille. Przepis znalazłam wieki temu w otchłani internetu.Składniki:10 dag mąki kukurydzianej10 dag mąki pszennejJajko100 - 125 ml mlekaPrzyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)Nadzienie:Filet z kurczaka2 pomidoryKilka listków sałatyOgórekCebulaPaprykaOliwkiSer żółty1/3 szklanki fasoli1/3 szklanki kukurydzySos:Mały kubek jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkuPrzyprawy (pieprz, bazylia, chilli)Oliwa z oliwekSkładniki na ciasto łączymy, dokładnie wyrabiamy. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy koła (np. przykładając do ciasta talerz).Placki smażymy krótko na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni (zbyt długie smażenie spowoduje, że mogą się łamać),Przygotowujemy ulubione nadzienie. Filety myjemy, kroimy, smażymy, doprawiamy.Warzywa kroimy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ser trzemy.Jogurt łączymy z drobno pokrojonym czosnkiem, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.Każdy placek smarujemy sosem, układamy nadzienie, posypujemy fasolą, kukurydzą oraz serem i delikatnie rolujemy. Następnie zawijamy w folię aluminiową.Tak przygotowane tortille zapiekamy 10-15 min w 180 st.C.Smacznego!