Wykonanie
"We have fast-food joints on every corner."Mehmet Öz- Jestem głodny...- Minuta!- Która ciągnie się jak wieczność.- Już! Nie marudź, proszę, nie, czekaj! Zdjęcie!

Zdarza mi się zjeść hamburgera na
mieście, tortillę w trasie, pizzę, kiedy padam na twarz i nie mam sił nawet doczołgać się do łóżka. Wolę jednak przygotować te potrawy sama w domu:) Z podanych składników wyszły dwie duże i dwie mniejsze tortille. Przepis znalazłam
wieki temu w otchłani internetu.Składniki:10 dag
mąki kukurydzianej10 dag
mąki pszennejJajko100 - 125 ml
mlekaPrzyprawy (
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie)Nadzienie:
Filet z kurczaka2
pomidoryKilka listków
sałatyOgórekCebulaPaprykaOliwkiSer żółty1/3 szklanki
fasoli1/3 szklanki
kukurydzySos:Mały kubek
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnkuPrzyprawy (
pieprz,
bazylia,
chilli)
Oliwa z oliwekSkładniki na ciasto łączymy, dokładnie wyrabiamy. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy koła (np. przykładając do ciasta talerz).Placki smażymy krótko na rozgrzanej, wysmarowanej
oliwą patelni (zbyt długie smażenie spowoduje, że mogą się łamać),Przygotowujemy ulubione nadzienie. Filety myjemy, kroimy, smażymy, doprawiamy.Warzywa kroimy,
sałatę rwiemy na mniejsze kawałki,
ser trzemy.
Jogurt łączymy z drobno pokrojonym
czosnkiem, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.Każdy placek smarujemy sosem, układamy nadzienie, posypujemy
fasolą,
kukurydzą oraz
serem i delikatnie rolujemy. Następnie zawijamy w folię aluminiową.Tak przygotowane tortille zapiekamy 10-15 min w 180 st.C.Smacznego!