Wykonanie
Kurczak Tikka
masala inspirowany jest potrawą o tej samej nazwie serwowaną w restauracji
Masala na wrocławskim rynku. Miejsce to, jest klimatyczne, kolorowe, pachnące indyjskimi
przyprawami... a w karcie same pyszności... Gorąco polecam!Przepis na
chlebki Naan podpatrzyłam na tym blogu .

SKŁADNIKI: na
kurczaka:1,5
piersi z kurczaka1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki1 duży
jogurt naturalny0 , 5 szklanki pasty pomidorowej1
cebula4 ząbki
czosnkukawałek
papryczki chilipo 1 łyżeczce:
kurkumy,
curry, czerwonej
słodkiej papryki,
garam masalasól,
pieprzkawałek kory
cynamonu3 łyżeczki wiórek
kokosowych2 łyżki
oliwyPiersi z kurczaka kroimy w niedużą kostkę solimy,
pieprzymy i w miseczce zalewamy połową
jogurtu. Odstawiamy na minimum 30 min.
Cebulę kroimy w kosteczkę i na głębokiej patelni delikatnie dusimy.Do podduszonej
cebuli dodajemy
kurczaka w
jogurcie i podsmażamy. Gdy odparuje nadmiar
wody z
jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobno pokrojoną
papryczkę chili, wszystkie
przyprawy, wiórki, korę
cynamonu i zalewamy
pomidorami i pastą
pomidorową. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 12-15min. Na koniec dokładamy resztę
jogurtu. Danie jest dość pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze, to należy zmniejszyć ilość przypraw. Najlepiej jest próbować w tzw. międzyczasie. Ja na koniec musiałam troszkę dosolić, ale ostrość była ok. (Jeśli z kolei przesadzi się z ostrością można dolać więcej
jogurtu).Przed podaniem nie zapomnijmy wyjąć kory
cynamonu! :-)
chlebki Naan:300 g
mąki pszennej1/3 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
mleka20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekpo 1/2 łyżeczki
kurkumy i
papryki słodkiej2 łyżki
masła2 małe ząbki
czosnkuszczypta ulubionych
ziół suszonych
sól,
pieprzOkoło godzinę wcześniej musimy zrobić masełko
czosnkowe. Miękkie
masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami. Wykładamy na kawałek folii spożywczej i zwijamy na kształt walca,
cukierka lub
kiełbaski. Wkładamy do zamrażarki.W misce za pomocą łyżki ucieramy
drożdże z
cukrem, zalewamy lekko ciepłym
mlekiem. Mieszamy. Dodajemy
jogurt, przesianą
mąkę z
przyprawami,
sól i
oliwę. Ręką wyrabiamy jednolite ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę
mąki żeby ciasto się nie kleiło.Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C z blachą w środku.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 części i z każdej formujemy, rozciągamy placek. Przygotowane
masło czosnkowe kroimy w cieniutkie plasterki i układamy po środku każdego placuszka. Tak przygotowane placuszki pieczemy partiami do zarumienienia ok. 10 min.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.