Wykonanie

Muszę przyznać, że tak ostatnio rozpowszechniony nurt zdrowego odżywiania zaczyna docierać i do mnie. Nie to, żebym była zagorzałą fanką mało zdrowej żywności, ale też nie umiem odmówić sobie
czekoladowego ciastka naładowanego
cukrem. Mmmm....tylko od czasu do czasu!Zwracam uwagę na to, jakiej
mąki używam ( a najlepiej, jeśli nie użyję jej w ogóle!). Staram się, by każde z moich dań było wręcz naładowane witaminami i dobrocią. Jeśli smażę, to TYLKO na
oleju kokosowym (swoją
drogą, jestem już nieźle od niego uzależniona).Staram się hodować wszelkiego rodzaju
zioła sama, zamiast kupować spryskiwane, nieorganiczne doniczki w sklepie (choć większość moich roślinek nie jest chyba zadowolona z mojego towarzystwa, a może zwyczajnie zagaduję je na śmierć...). Ostatnio nawet wpadłam na pomysł wyhodowania własnego
ananasa(!), mając na uwadze fakt, że może to nawet potrwać kilka lat... Chyba nie do końca zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji.Ponad wszystko, przemycam
owoce gdzie tylko
mogę, już widząc zbawienne efekty takiego postępowania. Ostatnio czytaliście o MAGICZNEJ WODZIE - od około tygodnia
piję różne jej warianty i...moja skóra promienieje, a ciało wypłukuje się ze wszystkich toksyn! Znów jestem zakochana na zabój.Eksperymentuję chyba ze wszystkim, począwszy od deserów, skończywszy na domowych maseczkach, raz z lepszym, raz z gorszym rezultatem, jednak wciąż uczę się nowych rzeczy, a to przecież najważniejsze! Nie obawiajcie się, z
Wami dzielę się tylko NIEPODWAŻALNIE WSPANIAŁYMI recepturami ;)Wspominając o nich, z dumą ogłaszam, że dzisiejszy
kurczak jest jedną z takich. Zaczynam szczerze wierzyć, że zwyczajne łączenie wszystkiego, co akurat znalazłam w szafce i wydaje się odpowiednie, DZIAŁA.To właśnie szybki obiad, który przygotowałam na Dzień Babci. Miało być wytrawnie i zgodnie z przepisem znalezionym na moim ulubionym blogu, w konsekwencji braku czasu- stało się
MOIM, i do tego już ulubionym pomysłem na
kurczaka. Delikatny w środku, z chrupiącą,
sezamową panierką i słodkim posmakiem
ananasa- to był strzał w dziesiątkę!Podany z aromatycznym
ryżem z
awokado podbił
serca wszystkich gości.

Składniki:
KURCZAK:4
piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu
sól,
pieprz,
czosnek w proszku,
pieprz Cayenne (
CHILI)2
cebulepół świeżego
ananasaziarna
sezamuoliwa czosnkowa
RYŻ Z
AWOKADO:
ryż biały, ok. 2 szklanek1
awokado3 łyżki
soku z cytrynysólkmin rzymski, 1 łyżeczka1 łyżka
kurkumyPrzygotowanie:
KURCZAK:Piersi pokrój na mniejsze części, delikatnie rozbij, oprósz
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
CHILI z obu stron.
Cebule posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę
oliwy czosnkowej, wrzuć
cebulkę i podpiecz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ananasa pokrój na plastry, część w kostkę. Kostkę wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj 2 plastry
ananasa, podpiecz ok. 5 minut z
cebulką.
Kurczaka nasmaruj
oliwą czosnkową i posyp
sezamem.Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plastrami
ananasa. Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz ok.1 godzinę.JEDZ Z
ANANASEM I
RYŻEM Z
AWOKADO.
RYŻ Z
AWOKADO:Ugotuj
ryż, pod koniec
posól i dodaj
kurkumę. W misce rozgnieć
awokado, dodaj
cytrynę,
kmin, wymieszaj. Połącz dokładnie z
ryżem. Podawaj od razu.Smacznego!PaulinaTEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!