Wykonanie
Potrawa ta wielokrotnie była przygotowywana w naszej kuchni, składniki są proste i łatwo dostępne, przygotowanie również nie jest trudne, chociaż nie jest to ekspresowa kuchnia - wymaga czasu. Jest bardzo smaczna, wg mojej oceny głównie za sprawą przypieczonych
ziemniaków i zielonej
pietruszki, której
daję zawsze mnóstwo. Idealna jest na biesiadowanie ze znajomymi, ponieważ można przygotować ją kilka godzin wcześniej, a podpiec w piekarniku przed samym podaniem. Można podawać w formie trójkątnych kawałków placka, dodanie sałatki do niej nie jest konieczne, ale to kwestia uznania i smaku. Zapiekanka może kojarzyć się z omletem, ale smak
jajek jest w niej prawie nie wyczuwalny, ponieważ pozostałych składników jest tak dużo, że
jajka ledwo wiążą je w całość.Składniki:5 średnio dużych ugotowanych
ziemniaków500 gram
mięsa mielonego wołowego1 duża
czerwona papryka1/3 małej
papryczki chilli lub szczypta
chilli w proszkuspory pęczek zielonej
pietruszkipuszka
fasoli czerwonejpołowa puszki
kukurydzy konserwowejgotowa mieszanka
ziół do potraw meksykańskich3-4
jajka3 łyżki
śmietanyolej do smażenia
sól,
pieprzśrednia
cebula2 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:kroimy ugotowane
ziemniaki na średnią kostkę, przesmażamy na
oleju i przenosimy do dużego garnka
mięso mielone przesmażamy na
oleju, doprawiamy
przyprawą meksykańską do smaku i przenosimy do dużego garnkapokrojoną
paprykę,
papryczkę chilli i
cebulę przesmażamy na
oleju, pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony
czosnek i chwilę razem smażymy, następnie wszystko przenosimy do dużego garnkapokrojony pęczek zielonej
pietruszki, odcedzoną
fasolę i
kukurydzę przenosimy do dużego garnkaubijamy pianę z
jajek i
śmietany, dodajemy
sól i
pieprz - ubitą pianę wlewamy do garnka, do reszty składników i wszystko razem delikatnie mieszamydalej mamy dwa do wyboru dalsze rozwiązania:1. wszystko mieszamy i przenosimy do żeliwnej patelni, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy, aż masa jajeczna zetnie się i składniki zapiekanki połączą się. Następnie za pomocą pokrywki przenosimy zapiekankę na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się2. okrągłą formę np. tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy wszystkie składniki, pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się. Dzięki użyciu papieru łatwo będzie nam ją wyjąć bez ryzyka uszkodzenia zapiekanki.Można zapiekankę podawać z sosem:szklanka gęstego
jogurtu,3-4 łyżki
majonezu2 łyżki pikantnego
ketchupusól,
pieprzWszystkie składniki miksujemy,
sos jest gotowy do podania.Zapiekankę kroimy, jak kawałki okrągłego placka.Smacznego :)