ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka meksykańska / Mexican casserole

Zapiekanka meksykańska / Mexican casserole

nazwa

Wykonanie

Potrawa ta wielokrotnie była przygotowywana w naszej kuchni, składniki są proste i łatwo dostępne, przygotowanie również nie jest trudne, chociaż nie jest to ekspresowa kuchnia - wymaga czasu. Jest bardzo smaczna, wg mojej oceny głównie za sprawą przypieczonych ziemniaków i zielonej pietruszki, której daję zawsze mnóstwo. Idealna jest na biesiadowanie ze znajomymi, ponieważ można przygotować ją kilka godzin wcześniej, a podpiec w piekarniku przed samym podaniem. Można podawać w formie trójkątnych kawałków placka, dodanie sałatki do niej nie jest konieczne, ale to kwestia uznania i smaku. Zapiekanka może kojarzyć się z omletem, ale smak jajek jest w niej prawie nie wyczuwalny, ponieważ pozostałych składników jest tak dużo, że jajka ledwo wiążą je w całość.
Składniki:
5 średnio dużych ugotowanych ziemniaków
500 gram mięsa mielonego wołowego
1 duża czerwona papryka
1/3 małej papryczki chilli lub szczypta chilli w proszku
spory pęczek zielonej pietruszki
puszka fasoli czerwonej
połowa puszki kukurydzy konserwowej
gotowa mieszanka ziół do potraw meksykańskich
3-4 jajka
3 łyżki śmietany
olej do smażenia
sól, pieprz
średnia cebula
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
kroimy ugotowane ziemniaki na średnią kostkę, przesmażamy na oleju i przenosimy do dużego garnka
mięso mielone przesmażamy na oleju, doprawiamy przyprawą meksykańską do smaku i przenosimy do dużego garnka
pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i cebulę przesmażamy na oleju, pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy, następnie wszystko przenosimy do dużego garnka
pokrojony pęczek zielonej pietruszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę przenosimy do dużego garnka
ubijamy pianę z jajek i śmietany, dodajemy sól i pieprz - ubitą pianę wlewamy do garnka, do reszty składników i wszystko razem delikatnie mieszamy
dalej mamy dwa do wyboru dalsze rozwiązania:
1. wszystko mieszamy i przenosimy do żeliwnej patelni, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy, aż masa jajeczna zetnie się i składniki zapiekanki połączą się. Następnie za pomocą pokrywki przenosimy zapiekankę na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się
2. okrągłą formę np. tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy wszystkie składniki, pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się. Dzięki użyciu papieru łatwo będzie nam ją wyjąć bez ryzyka uszkodzenia zapiekanki.
Można zapiekankę podawać z sosem:
szklanka gęstego jogurtu,
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
sól, pieprz
Wszystkie składniki miksujemy, sos jest gotowy do podania.
Zapiekankę kroimy, jak kawałki okrągłego placka.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/zapiekanka-meksykanska-mexican-casserole.html