Wykonanie
Szybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:)
SKŁADNIKI:1 kg
ziemniaków2 łyżki
mąki pszennej1 ząbek
czosnku1
cebula1
jajko500 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
tymianek,
majeranek,
zioła prowansalskie,
chili,
olejObrane
ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać w kosteczkę. Dodać
mąkę,
jajko,
sól,
pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym
oleju smażyć po jednym dużym placku.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na
oleju dodać rozgnieciony
czosnek. Po chwili dodać
mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę
wody. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami,
chili.Na usmażonego placka nałożyć farsz
mięsny. można posypać
żółtym tartym
serem.
AHHHHHHHHHH!! Pyszne :)