Wykonanie
Święta tuż tuż, choinka już błyszczy, mieszkanie pachnie piernikami, a z głośników rozbrzmiewa świąteczna kolekcja moich płyt. W związku z powyższym najwyższy czas by kuchnię również ogarnął świąteczny czar.Zaczynam kuchenne przygotowania do moich ulubionych świąt...Na pierwszy rzut polecam Wam przygotowanie domowej
szynki, bo przecież nie ma nic smaczniejszego, niż swojskie
wędliny na świąteczne śniadanie.Kto ma możliwość wędzenia w domu to polecam Wam z całego
serca ale pamiętajcie, że to jest ostatni dzwonek na rozpoczęcie takowego przedsięwzięcia. Jeżeli zaś nie macie takowej możliwości, to poszukajcie dobrej masarni w której zaopatrzycie się w smaczną
szynkę surową wędzona i do Was będzie należało tylko i wyłącznie parzenie, więc możecie do tego przystąpić nawet w niedzielę rano.Do dzieła.

Przepis jest po części mój (od momentu otrzymania surowej
wędzonej szynki), a po części znajomego z pracy, który mi ją pięknie wędzi, za co mu serdecznie dziękuje.Składniki :
szynka (moja ok. 1,3 kg)Składniki na nacierkę (według uznania, ilość i skład):
sólczosnekmajeranekpieprzjałowiecgoździkiSkładniki na solankę:
woda (tyle by zakryła
szynkę)2 łyżki peklowitu
czosnekmaggimajeranek3 łyżki
cukrusól (bardzo dużo)Składniki na zalewę do parzenia
szynki:8 szt.
goździków1/4 łyżeczki
kolendry1/4 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki białej
gorczycy1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynu5 kulek
ziela angielskiego5 kulek
pieprzu3
liście laurowepół łyżeczki
majeranku
Sposób przygotowania:Przygotowanie
szynki:
szynkę dokładnie myjemy i delikatnie nacinamyowijamy ją sznurkiem (jak na zdjęciu) co umożliwi nadanie jej kształtu
szynkę nacieramy naszą nacierką (ilość i skład nacierki zależy od Waszego gustu, ale polecam Wam dać sporo
czosnku przepuszczonego przez praskę)tak przygotowaną
szynkę, pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej na 24 godziny (gdy macie mało czasu, wystarczy pozostawić ją na noc)Przygotowanie solanki:do garnka lub kamionki wlewamy
wodę oraz pozostałe składniki solanki i dobrze mieszamy
soli musimy dodać na tyle dużo by
woda była słona jak w oceanie hehehe, a tak na poważnie to jest sposób by sprawdzić czy solanka ma wystarczającą ilość
soli w sobie: 'wrzucacie do przygotowanej solanki, całe surowe
jajko i jeżeli wypłynie ono na wierz tzn., że solanka jest wystarczająco zasolona i gotowa"do tak przygotowanego roztworu solankowego przekładamy
szynkę, należy ją całkowicie zanurzyć, przykryć i pozostawić na około 5 do 7 dni, w chłodnym miejscupo tym czasie
szynka jest gotowa do wędzeniaWędzenie:zapeklowaną
szynkę wyjmujemy z
wody , osuszamy i umieszczamy na haku w domowej wędzarniwędzimy
dymem ok. 3,5 godzinypo tym czasie zdejmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięciaszyneczkę kroimy i spożywamy na swojskim
chlebku wraz z
chrzanem
Parzenie:do garnka wlewamy
wodę do takiej wysokości aby
szynka była cała pod
wodądodajemy
przyprawy i podgrzewamy do temperatury 80 stopni (nie doprowadzamy do zagotowania!)wkładamy
szynkę i parzymy w zależności od wagi, tj. 1 godzina na 1 kg
szynkicały czas pilnujemy by
woda nam się nie zagotowała (w razie konieczności dodajemy odrobinę zimnej
wody by obniżyć temperaturę)po tym czasie wyciągamy
szynkę i natychmiast wkładamy ją na kilka sekund do bardzo zimnej
wodywyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia

SMACZNEGO