ßßß Cookit - przepis na Schab 5-cio minutowy

Schab 5-cio minutowy

nazwa

Wykonanie

O wyższości wędlin domowych nad sklepowymi nikogo chyba przekonywać nie trzeba.
Ich jakość i smak są zupełnie inne,
a przygotowanie nie jest wcale zbyt wymagające.
Dziś mam dla Was przepis, który urzekł mnie swą prostotą -
mięso wystarczy dwukrotnie gotować 5 minut w odpowiednich odstępach czasowych.
Ale niech Was nie zwiedzie nazwa i te 5 minut gotowania,
bo tak naprawdę w czasie stygnięcia schab poddawany jest długotrwałej obróbce termicznej,
tyle, że bez naszego udziału.
Przepis polecam, zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za schabem,
będziecie mogli się przekonać, jaki może być mięciutki i soczysty.
Składniki:
1 kg schabu
ok 2 litry wody
3-4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
4 rozgniezione ząbki czosnku
3 goździki
2 liście laurowe
1,5 łyżki musztardy francuskiej
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
opcjonalnie (po łyżeczce tymianku, kolendry, rozmarynu)
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy. Włożyć mięso. Wstawić na palnik o średniej mocy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Garnek odstawić z palnika i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po 7 godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Mięso pozostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia. Schab wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Schab-5-cio-minutowy.html