Wykonanie
O wyższości
wędlin domowych nad sklepowymi nikogo chyba przekonywać nie trzeba.Ich jakość i smak są zupełnie inne,a przygotowanie nie jest wcale zbyt wymagające.Dziś mam dla Was przepis, który urzekł mnie swą prostotą -
mięso wystarczy dwukrotnie gotować 5 minut w odpowiednich odstępach czasowych.Ale niech Was nie zwiedzie nazwa i te 5 minut gotowania,bo tak naprawdę w czasie stygnięcia
schab poddawany jest długotrwałej obróbce termicznej,tyle, że bez naszego udziału.Przepis polecam, zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za
schabem,będziecie mogli się przekonać, jaki może być mięciutki i soczysty.
Składniki:1 kg
schabuok 2 litry
wody3-4 łyżki
soli5 ziaren jałowca4 ziarna
ziela angielskiego4 rozgniezione ząbki
czosnku3
goździki2
liście laurowe1,5 łyżki
musztardy francuskiej1,5 łyżki
majonezu1 łyżka
pieprzu w ziarnach1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
cukruopcjonalnie (po łyżeczce
tymianku,
kolendry,
rozmarynu)
Sposób wykonania:Do garnka wlać
wodę i dodać wszystkie
przyprawy. Włożyć
mięso. Wstawić na palnik o średniej mocy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Garnek odstawić z palnika i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po 7 godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Mięso pozostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Schab wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.Smacznego :)Inspiracja