Wykonanie
W dalszym ciągu staramy się samodzielnie robić
wędlinę. Po sukcesie
schabu w musztardzie postanowiliśmy wypróbować
schab gotowany.
Mięso jest bardzo aromatyczne, co było dla mnie zaskoczeniem oraz wilgotne, ale tego akurat się spodziewałam.
Schab na stałe wchodzi do naszego menu. Przepis na podstawie Poezji Smaku .
Wykonanie:1 kg
schabuok 2 - 2,5l
wody5 ziaren jałowca4 ziarna
ziela angielskiego4 rozgniecione ząbki
czosnku3-4 łyżki
soli3
goździki2
liście laurowe1,5 łyżki
musztardy1,5 łyżki
majonezu1 łyżka
pieprzu w ziarnach1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
cukruWykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i obwiązać sznurkiem. Do garnka wlać
wodę, dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać. Włożyć
mięso i całość zagotować.
Mięso gotować przez 5 minut, od momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na noc. Rano ponownie gotować
mięso przez 5 minut. Znowu odstawić. Powtórzyć gotowanie po kolejnych kilkunastu godzinach (robiłam to wieczorem). Zostawić
mięso w wodzie do całkowitego studzenia. Następnie wyjąć
mięso z
wody i osuszyć (robiłam to rano).