Wykonanie
Czasami, gdy mam wolną chwilę, szukam ciekawych przepisów w internecie. Takim sposobem znalazłam na blogu Kasi wspaniały sposób na ekspresową
wędlinę. Wydrukowany przepis miał sobie czekać na realizację ale kiedy zrobiłam sobie do pracy kanapkę z
wędliną ze sklepu i nie mogłam jej zjeść, jeszcze tego samego dnia, w drodze z pracy do domu wstąpiłam po kawałek
mięsa. Wierzcie mi lub nie ale naprawdę ten przepis jest rewelacyjny. I naprawdę kawał
mięsa potrzebuje tylko 10 minut aby się nadawać do jedzenia.
Wędlina jest soczysta, apetyczna i smaczna. A przede wszystkim mam pewność co jem.
Składniki:2 kg
schabu (bez kości i warkocza)2 łyżki
majonezu2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego1 łyżeczka
majeranku1/3 szklanki
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
cukru4 ząbki
czosnku2,5 litra
wodyWodę wlać do garnka o grubym dnie. Do
wody dodać wszystkie
przyprawy,
majonez i
czosnek. Gotować wszystko i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy włożyć
schab i doprowadzić do wrzenia. Od tej chwili gotować 5 minut i zdjąć z gazu. Odstawić na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. I znowu odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Gotową
wędlinę wyjąć z zalewy, owinąć papierem lub folią aluminiową i przetrzymywać w lodówce. Można też użyc innego
mięsa, ja wykorzystałam
łopatkę wieprzową.Smacznego:)