Wykonanie
Ostatnio co jakiś czas pojawiały się w internecie przepisy na domową
wędlinę robioną w przedziwny sposób, czyli gotowaną 2x po 5 minut. I przepisy i zdjęcia były na tyle intrygujące, że też postanowiłam spróbować. Korzystałam z dwóch przepisów pierwszy znaleziony na forum GW , drugi na blogu Damsko - meskie spojrzenie na kuchnię
składniki1 kg
schabu lub pierś z
indyka (1kg)2l
wody4 łyżki
soli2
liście laurowe4 - 6 listków
ziela angielskie1 główka
czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki
majonezu1/2 łyżki
pieprzu ziarnistego2 łyżki
majerankuprzygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć
mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z
mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (moje
mięso spędziło w zalewie całą noc).Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i
mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia.
Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako
wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego!