Wykonanie
Od Wielu lat nie kupuje
wędlin .Z prostej przyczyny , jest za słona, za tłusta . Dlatego wyspecjalizowałam się w pieczeniu
mięs . Taki upieczony
kawa ł ek
mięsa jest bardzo praktyczny . Można ukroić grubszy kawałek i podać jako obiad np.
ziemniakami i surówką . Można k ł aść na kanapki . Co najważniejsze wiem co zjadam.Niestety
schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w
mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki, na obiad , zalewam go galaretą, robi ę roladki z
chrzanem .
Składniki1,1/2 kg
schabu1 l
mleka1/2 l
wodyprzyprawy : 1
listek laurowy, 1 łyżka
majeranku,
sól,
pieprz,
czosnek .2 ziarna
ziela angielskiegoSposób wykonania
schab natrzeć rozgniecionym
czosnkiem ,
majerankiem,
solą i
pieprzem. odstawić do lodówki na noc.Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby
schab swobodnie mieścił się) wlać
mleko i
wodę dodać pozostałe
przyprawy , zagotować . Do gorącego
mleka wlozyć
schab i zmniejszyć gaz do minimum. Od czasu do czasu przekręcać
mięso. Ok, 40 minut wystarczy.