ßßß Cookit - przepis na Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina.

Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina.

nazwa

Wykonanie

Witajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko wtedy. Domowe wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa - wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.
Składniki:
2 litry wody
kawałek schabu - np. 1 kg
4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
płaska łyżka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka kolendry w ziarnach
2 liście laurowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin (odstęp pomiędzy gotowaniem powinien wynosić minimum 6 godzin). Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.
Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu :)
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia :)
Inspiracja wpisu
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/12/schab-5-cio-minutowy-domowa-wedlina.html