Wykonanie
Witajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową
wędliną. Domowe
wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko wtedy. Domowe
wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa - wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by
mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe.
Schab jest soczysty oraz mięciutki.Składniki:2 litry
wodykawałek
schabu - np. 1 kg4 łyżki
soli5 ziaren jałowca3
goździki5 ziaren
ziela angielskiego3 posiekane ząbki
czosnkupłaska łyżka
pieprzu ziołowego1,5 łyżki
majonezu1,5 łyżki
musztardy1 łyżka
majeranku1 płaska łyżka
kolendry w ziarnach2
liście lauroweWykonanie:Wszystkie składniki razem z
mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin (odstęp pomiędzy gotowaniem powinien wynosić minimum 6 godzin). Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.
Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego
schabu :)Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia :)
Inspiracja wpisu