ßßß Cookit - przepis na Gotowe ! :)

Gotowe ! :)

nazwa

Wykonanie

Banalnie prosty przepis na wędlinę do chleba, na schab do galarety lub na ciepło z różnymi sosami.
Mięso wychodzi soczyste, pięknie daje się kroić na cieniutkie plasterki.
1 kg schabu bez kości (optymalnie wąskiego)
zalewa:
2 litry zimnej wody
4 płaskie łyżki soli kuchennej
1 płaska łyżka cukru
3 kopiaste łyżki majonezu
1 kopiasta łyżka musztardy (pełna dowolność)
2 płaskie łyżki majeranku
6 kuleczek czarnego pieprzu
4 kuleczki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki kolendry
3 ząbki czosnku
4 ziarenka jałowca (opcjonalnie)
W wodzie rozprowadzić majonez i musztardę, wrzucić resztę przypraw oraz czosnek pokrojony w plasterki, włożyć schab (zalewa ma przykryć mięso).
UWAGA: Jeśli w zalewie pływają nam "farfocle" z majonezu, to nic i tak podczas gotowania wszystko się "rozejdzie" :)
Garnek z zalewą i mięsem postawić na gazie, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez dokładnie 5 minut (najlepiej nastawić sobie minutnik). Wyłączyć gaz, studzić mięso w temperaturze pokojowej (wciąż pod przykryciem) do całkowitego ochłodzenia, około 5 - 6 godzin.
Po tym czasie ponownie zapalić gaz i od momentu wrzenia zalewy znów gotować przez 5 minut, wyłączyć gaz i studzić jak poprzednio przez około 5 - 6 godzin.
Następnie mięso wyjąć z zalewy i przez parę godzin schłodzić w lodówce.
Gotowe ! :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/schab-gotowany-10-minut.html