ßßß


1 kg schabu bez kości (optymalnie wąskiego)zalewa:2 litry zimnej wody4 płaskie łyżki soli kuchennej1 płaska łyżka cukru3 kopiaste łyżki majonezu1 kopiasta łyżka musztardy (pełna dowolność)2 płaskie łyżki majeranku6 kuleczek czarnego pieprzu4 kuleczki ziela angielskiego2 liście laurowe1/4 łyżeczki kolendry3 ząbki czosnku4 ziarenka jałowca (opcjonalnie)W wodzie rozprowadzić majonez i musztardę, wrzucić resztę przypraw oraz czosnek pokrojony w plasterki, włożyć schab (zalewa ma przykryć mięso).UWAGA: Jeśli w zalewie pływają nam "farfocle" z majonezu, to nic i tak podczas gotowania wszystko się "rozejdzie" :)Garnek z zalewą i mięsem postawić na gazie, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez dokładnie 5 minut (najlepiej nastawić sobie minutnik). Wyłączyć gaz, studzić mięso w temperaturze pokojowej (wciąż pod przykryciem) do całkowitego ochłodzenia, około 5 - 6 godzin.Po tym czasie ponownie zapalić gaz i od momentu wrzenia zalewy znów gotować przez 5 minut, wyłączyć gaz i studzić jak poprzednio przez około 5 - 6 godzin.Następnie mięso wyjąć z zalewy i przez parę godzin schłodzić w lodówce.Gotowe ! :)