Wykonanie
Banalnie prosty przepis na
wędlinę do
chleba, na
schab do galarety lub na ciepło z różnymi sosami.
Mięso wychodzi soczyste, pięknie
daje się kroić na cieniutkie plasterki.
1 kg
schabu bez kości (optymalnie wąskiego)zalewa:2 litry zimnej
wody4 płaskie łyżki
soli kuchennej1 płaska łyżka
cukru3 kopiaste łyżki
majonezu1 kopiasta łyżka
musztardy (pełna dowolność)2 płaskie łyżki
majeranku6 kuleczek
czarnego pieprzu4 kuleczki
ziela angielskiego2
liście laurowe1/4 łyżeczki
kolendry3 ząbki
czosnku4 ziarenka jałowca (opcjonalnie)W wodzie rozprowadzić
majonez i
musztardę, wrzucić resztę przypraw oraz
czosnek pokrojony w plasterki, włożyć
schab (zalewa ma przykryć
mięso).UWAGA: Jeśli w zalewie pływają nam "farfocle" z
majonezu, to nic i tak podczas gotowania wszystko się "rozejdzie" :)Garnek z zalewą i
mięsem postawić na gazie, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez dokładnie 5 minut (najlepiej nastawić sobie minutnik). Wyłączyć gaz, studzić
mięso w temperaturze pokojowej (wciąż pod przykryciem) do całkowitego ochłodzenia, około 5 - 6 godzin.Po tym czasie ponownie zapalić gaz i od momentu wrzenia zalewy znów gotować przez 5 minut, wyłączyć gaz i studzić jak poprzednio przez około 5 - 6 godzin.Następnie
mięso wyjąć z zalewy i przez parę godzin schłodzić w lodówce.Gotowe ! :)