ßßß
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki i dodajemy w/w przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Jeśli nie mamy czasu na marynowanie, możemy od razu zacząć przygotowywać danie.2. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i opłukujemy. Odstawiamy.3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka do miękkości. Po usmażeniu przekładamy go na talerz. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i dodajemy surowego kalafiora oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy ok. łyżeczkę soli oraz cukier i gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki.5. Następnie do kalafiora dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień do minimum i całość gotujemy ok. 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy całość sokiem z połowy limonki. Ewentualnie dodajemy bazylię / natkę pietruszki i papryczkę chili. Podajemy z ryżem.