Wykonanie

Pragnę zaproponować Wam połączenie kuchni polskiej i indyjskiej. Jest to bardzo fajne rozwiązanie dla osób które mają już dosyć klasycznych krokietów z barszczem czerwonym, lub dla tych którzy barszcz już wypili a krokiety jeszcze zostały :-)Na samym początku chciałbym zaznaczyć,że nie posiadam własnego przepisu na krokiety z
mięsem. Przetestowałem już wiele przepisów z internetu. Moim zdaniem najlepszy jest przepis, który znalazłem na stronie KwestiaSmaku.com i ten właśnie przepis zaprezentuje poniżej.KrokietySkładniki:Farsz
mięsno-
pieczarkowy:500 g
mięsa z rosołu (z
indyka lub
kurczaka)500 g
pieczarek2 niewielkie
cebule2 łyżeczki
masła sklarowanegougotowane warzywa z rosołu (1
marchewka, 1/2
pietruszki)1/2 szklanki rosołu1
jajkoCiasto naleśnikowe:300 g
mąki4
jajka500 ml
mleka1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju lub roztopionego
masławoda mineralna (około 1 szklanki), najlepiej gazowanej, ale niekonieczniePanierka i smażenie:2
jajkasólbułka tartamasło klarowane do smażeniaPrzygotowanie:Farsz
mięsno-
pieczarkowy:
Pieczarki oczyścić szczoteczką lub gąbką, pokroić na mniejsze części.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Pieczarki i
cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem
masła i na większym ogniu przyrumienić krótko smażąc, mieszając co jakiś czas. Na końcu doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Mięso,
pieczarki i
cebulę a także
włoszczyznę zmielić w maszynce do
mięsa, wyłożyć na patelnię, dodać rosół,
sól,
pieprz do smaku, wymieszać. Po ostudzeniu dodać
jajko, wymieszać.Ciasto naleśnikowe:
Mąkę,
jajka,
mleko i
sól zmiksować, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać
olej oraz
wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Naleśniki smażyć na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni. Smażymy przez około 1 minutę, gdy masa się zetnie a spód zarumieni odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia.Farsz dzielimy na 16 części i smarujemy nim 16 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możemy wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle krokietów ile akurat chcemy zjeść. Dzięki temu będą za każdym razem świeże.Panierka i smażenie:
Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem
soli. Do drugiego talerza nasypać
bułki tartej. Maczać krokiety w
jajku a następnie obtaczać w
bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym
maśle klarowanym (najlepiej na minimum 2 - 3 milimetrowej warstwie tłuszczu) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażać z 4 stron), w razie potrzeby dodawać więcej
masła w trakcie smażenia. Krokiety można też na chwilę postawić na bokach (zwiniętych ślimaczkach) i krótko obsmażyć.Sos
currySkładniki:Czerwona pasta
curryPrzecier pomidorowyMleko kokosoweCebulaPapryka czerwona lub żółta
pomidorPrzyprawa Garam
MaslahPieprz białyLiść laurowyCukierKorzeń
imbiruMasło roślinnePrzygotowanie:W średniej wielkości garnku roztapiamy łyżkę
masła roślinnego a następnie dodajemy 2-3 łyżeczki czerwonej pasty paprykowej i podsmażamy ja ok 2 minut.Dodajemy
cebulę pokrojoną w gruba kostkę oraz ok 1 cm posiekanego korzenia
imbiry i mieszamy dodając 1/6 szklanki
wody.Dodajemy małą łyżeczkę
przecieru pomidorowego,
pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz 2 łyżeczki
przyprawy Garam Masalah.Całość mieszamy wlewając
mleko kokosowe (całą puszkę)Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę
paprykę oraz pół łyżeczki
cukru. Wszystko mieszamy, dodajemy
liść laurowy oraz
pieprz biały (ilość w zależności od preferencji) i dusimy przez ok 5 minut pod przykryciem.Krokiety polewamy sosem i serwujemy z
ciemnym pieczywem. Jeżeli krokiety były przygotowywane wcześniej i są już zimne, można je wrzucić do sosu, gdy ten się dusi.Mam nadzieje że ta mieszanka polsko-indyjska Wam zasmakuje. Byłbym wdzięczny za wasze opinie i komentarze.Smacznego ! i !

