Wykonanie
Może te kotlety nie są tak niekonwencjonalne, jak poprzednie, które prezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do
mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję...
Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
kurczaka)sporą
bułkę namoczoną wcześniej w wodzie1
cebulę pokrojoną w małą kostkę0,5 kg
pieczarek1
jajkoprzyprawy:
pieprz,
sól, granulowany
czosnek,
majeranek,
bazylię,
oregano (lub dowolne, ulubione
zioła)
bułkę tartąolej do smażenia
Pieczarki i
paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym
oleju najpierw podsmażamy
cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy
pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem oraz
ziołami. W misce mieszamy dokładnie
pieczarki i
cebulkę z
mięsem,
bułką oraz
jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę
bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rumiano.Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z
bułką, w towarzystwie
sałaty,
ogórków konserwowych i
sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję...
Marchewkę z
porem w
sosie beszamelowymBędziemy potrzebować:4 niewielkie
marchewki1 średniego
poraok. 1,5-2 łyżki
masłamąkępłynną
śmietankę 18%sól,
cukier,
gałkę muszkatołowąMarchewki i
pora kroimy w równej grubości krążki. To szczególnie ważne by
marchewka była mniej więcej równo pokrojona, inaczej część będzie twardsza, część bardziej miękka. W rondelku topimy
masło i wrzucamy do niego
marchewkę.
Masło powinno pokryć dokładnie wszystkie krążki. Słodzimy i solimy, a następnie czekamy aż
marchewka zacznie trochę mięknąć. Ważne, by była wciąż chrupiąca. Taka, żeby wciąż trudno było wbić widelec, ale z wierzchu już nie zupełnie surowa. (Ciężko jest mi to wytłumaczyć. Trzeba wyczuć ten odpowiedni moment, by na koniec
marchewka była jeszcze lekko twardawa.) Wtedy dodajemy
pora. Całość mieszamy i chwilę dusimy. Teraz dodajemy
mąkę. Tyle, by związała się z
masłem i stworzyła naprawdę gęstą zasmażkę. Następnie stopniowo, po 2 łyżki i cały czas mieszając, dolewamy
śmietankę. W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty, przylegający do warzyw sos. Wszystko doprawiamy
solą i
gałką muszkatołową. Ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy. Podajemy posypane świeżymi
ziołami lub
szczypiorkiem.Taki obiad być może nie jest bardzo szybki i trzeba trochę popracować, ale mnie efekt w pełni usatysfakcjonował. Warzywa są słodkawe i fajnie razem się komponują. Jakiś czas temu zupełnie przez przypadek połączyłam te składniki i muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. P. również smakowało, a tego trochę się obawiałam. Dlatego z czystym sumieniem, polecam.Smacznego :)