Wykonanie

Mój szaleńczo pieczeniowy tydzień powoli dobiega końca. Po
truskawkowo-
kokosowych babeczkach łasucha i pełnoziarnisto- jajecznych tartaletkach nadeszła
pora na wytrawne muffiny z
boczkiem. Sam
boczek to jednak za mało! Po intensywnym namyśle
doszłam do wniosku, że idealnym dopełnieniem będzie
musztarda francuska. W końcu wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy, a te dwa produkty to podstawa każdego porządnego grilla!Dzisiejsze II śniadanie mam z głowy :) A Wy co planujecie spakować do swojej torby?Składniki na 24 sztuk:- 180 g
mąki pszennej- 180 g
mąki pełnoziarnistej- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
soli ziołowej- 1/2 łyżeczki
pieprzu czosnkowego- 1/2 łyżeczki
papryki ostrej- 1 szklanka
mleka- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego- 1/4 szklanki
oleju- 2
jajka
Dodatki:- 1
cebula- 1/2
papryki- 175 g
boczku- 1 opakowanie
serka topionego (100g)- pęczek
szczypiorku- 10 g
sera żółtego-
musztarda francuskaWykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta. Za pomocą miksera mieszamy
mleko,
jogurt,
jajka oraz
olej.W osobnym naczyniu łączymy suche składniki (
mąki, proszek,
sodę oraz
przyprawy) i wsypujemy do składników mokrych, cały czas mieszamy. Ciasto będzie dość gęste.Następnie zabieramy się do przygotowania dodatków.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy ok.10 min (czas zależy od "tłustości:
boczku), zabieramy
boczek i wrzucamy na wytopiony tłuszcz posiekaną
cebulę, po ok. 5 min zdejmujemy patelnię z palnika. Ostatnim krokiem jest pokrojenie w kostkę
papryki,
serka topionego i starcie
sera.Wszystkie dodatki wsypujemy do przygotowanego wcześniej ciasta muffinowego i dokładnie mieszamy.


Silikonowe foremki wypełniamy 1 łyżką ciasta na wierzch kładąc 1 łyżeczkę
musztardy francuskiej, która dopełni smak
boczkowych muffin. Wszystkie foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 st.


Po upieczeniu wyciągamy muffiny z foremek i kładziemy na siatce, żeby odparowały.
