Wykonanie
Znowu brakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż
wafle ryżowe czy
serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego?
Kurczak z warzywami!

Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem
wody i budyniu. Jednak po dłuższej chwili
doszłam do wniosku, że skoro wyznaję zasadę prostych posiłków to
będę się jej konsekwentnie trzymać.Podstawą dzisiejszego posiłku jest
mrożona mieszanka warzywna. Dobrze, aby znalazły się w niej
ziemniaki . Tak.
Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować
kaszy czy
ryżu. Wbrew powszechnym opiniom-
ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej-
ziemniaki nie tylko można, ale wręcz warto jeść. Dlaczego? Są sycące, mają pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, mało kalorii i dużo witamin oraz minerałów.W 100 gramowej porcji znajduje się aż 340 mg potasu, który poprawia pracę nerek, zapobiega nadciśnieniu, udarom i zawałom
serca. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B5, magnezu i fosforu. Po za tym skórka jest cennym źródłem błonnika. To czy zachowamy ich właściwości i nie zamienimy w bombę kaloryczną przyrządzając ociekające tłuszczem frytki zależy tylko od nas!
Ziemniaki naprawdę wcale nie są takie złe! Sięgając po nie z umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę.

SKŁADNIKI:150g
piersi z kurczaka250g
mrożonej mieszanki warzywnej(
ziemniaki,
brokuły,
marchew,
fasolka szparagowa,
fasola czerwona,
kukurydza,
papryka,
cebula)łyżka
oliwy z oliwekkoperek suszony
pieprzsól czosnkowa
estragonpapryka słodkamajeranekimbirPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałkiNa patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy kawałki
kurczakaPod koniec smażenia przyprawiamy według uznaniaDodajemy
mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minutNiecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu! Smacznego:)
