Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam hiszpańskiego
kurczaka w pomarańczach (kiedyś zrobię i dodam przepis, gotowałam go przed założeniem bloga). Jest wyśmienity. Dzisiaj zawalona innymi zajęciami potrzebowałam coś na szybko. Przygotowanie zajmuje pół godziny, efekt bardzo podobny. Danie jest pyszne, aromatyczne.
Pomarańczowe. Najlepiej smakuje z
ryżem, chociaż ja z powodu jego braku zrobiłam ze świderkami i też jest wspaniały.
Potrzebne będą:1
cebula1 podwójna
pierś z kurczaka2
papryki3 małe
pomarańcze lub 2 duże
mieszanka warzyw (najlepiej jak sami taką przygotujemy -
ziemniak,
brokuły,
marchewka,
kukurydza,
fasolka szparagowa)
sól i
pieprzCebulę kroimy na piórka, podsmażamy na patelni.
Kurczaka kroimy w kostkę,
paprykę w cienkie paseczki. Gdy
cebula jest złota - dodajemy
kurczaka i czekamy aż się podsmaży. Następnie dajemy
paprykę i doprawiamy. Przykrywamy pokrywką.
Pomarańczę kroimy na pół i każdą połówkę na trzy części (ze skórką!). Wrzucamy do naszego dania. Z dwóch pozostałych
pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do potrawy. Dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy warzywa na patelnię (ja miałam mrożonki) i dusimy dopóki nie będą miękkie. Smacznego:))