Wykonanie
Cześć =)
Polędwiczki wieprzowe, to najlepszy typ
wieprzowiny. Soczyste, kruche i delikatne
mięso znakomicie nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, duszenia czy na grilla.
Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, którzy lubią
polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut (tak jest w tej wersji).Idealnie upieczone
polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste.
Potrzebne będą (na ok. 6 porcji):- 2
polędwiczki wieprzowe, każda około 500g- 1-2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól i
pieprz- Marynata Staropolska Kamis lub inna ulubiona przyprawa/zioło- wybrane warzywa, np. podgotowane
kartofle,
papryka,
kukurydza,
cebula,
fasolka szparagowa,
brokuły,
marchew itp.Sposób wykonania:1)
Polędwiczki myjemy, odcinamy białe błony, posypujemy
solą,
pieprzem i Marynatą Staropolską, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlanym
oliwą lub
olejem.2) Po bokach i na spodzie wykładamy wybrane, ulubione warzywa.3) Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.7) Pieczemy około 30 minut. Ostatnie 5 minut pod górną grzałką piekarnika.
Smacznego =)