Wykonanie
Pieczeń cielęca z warzywami jest bardzo delikatna, jednak wymaga ok. 2 godzin pieczenia.SKŁADNIKI:
cielęcina na pieczeń1/2 kg
marchwibrokuły1
cebulaziemniaki2 plastry
boczkusól,
pieprzMięso umyć, osuszyć, uformować, obłożyć jednym plastrm
boczku i zasznurować. Drugi plaster
boczku pokroić w kostkę, 2
marchewki pokroić w paski,
cebulę w ósemki. W brytfannie rozgrzać łyżkę tłuszczu. Podsmażyć
boczek,
cebulę i
marchewkę. Włożyć
mięso, opruszyć
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem 2-21/2 godziny, przewracając i posypując
solą i
pieprzem co pół godziny. Podlać
wodą w razie potrzeby. Przed końcem duszenia dodać do pieczeni ugotowane
ziemniaki i pozostałe jarzyny ugotowane na parze, polać
masłem.Zamiast
brokułów można użyć
fasolkę szparagową.