Wykonanie
Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego
kurczaka z
brokułami i
ziemniakami, które ugotowałem na parze w parowarze.Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Warzywa przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wodzie. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów z warzyw, która przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie jest bardzo duża.Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2 filety z
piersi z kurczaka-
brokuł-
ziemniaki-
sól-
pieprz- sypana
paprykaSposób wykonania:1) Filety przyprawiamy (opcjonalnie możemy je przekroić wzdłuż na pół).2)
Brokuła dzielimy na różyczki,
ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.3) Gotujemy w parowarze:
kurczaki i
ziemniaki przez 20-25 minut, a
brokuły przez około 8-10 minut.Smacznego =)