ßßß Cookit - przepis na Sałatka brokułowo-migdałowa

Sałatka brokułowo-migdałowa

nazwa

Wykonanie

Co będzie potrzebne?
(na 6 dużych porcji)
2 brokuły (umyte i podzielone na niewielkie różyczki)
2 piersi z kurczaka (pojedyncze, pokrojone w niewielką kostkę)
100 g płatków migdałowych
sól
pieprz
+ garnek, patelnia, miska
Jak to zrobić?
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie albo na parze do momentu, aż będą lekko miękkie, tzn. przy gryzieniu będą stawiały opór zębom (czyli po prostu al dente ;-) ). Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia.
Kawałki kurczaka gotujemy w rosole albo bulionie z kostki przez ok. 10 minut od momentu zagotowania płynu. Można je również usmażyć na maśle, uprzednio maczając w jogurcie i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Płatki migdałowe prażymy do zezłocenia na patelni bez tłuszczu (średni ogień). Trwa to ok. 2-3 minuty.
Wystudzone składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy sałatkę z ulubionym sosem (ja ją jadam z zamieszczonym wcześniej na blogu czosnkowym).
Smacznego! :-)
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/02/saatka-brokuowo-migdaowa.html