Wykonanie
Co będzie potrzebne?(na 6 dużych porcji)2
brokuły (umyte i podzielone na niewielkie różyczki)2
piersi z kurczaka (pojedyncze, pokrojone w niewielką kostkę)100 g
płatków migdałowychsólpieprz+ garnek, patelnia, miskaJak to zrobić?
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie albo na parze do momentu, aż będą lekko miękkie, tzn. przy gryzieniu będą stawiały
opór zębom (czyli po prostu al dente ;-) ). Odcedzamy, hartujemy zimną
wodą, odstawiamy do odsączenia.Kawałki
kurczaka gotujemy w rosole albo
bulionie z kostki przez ok. 10 minut od momentu zagotowania płynu. Można je również usmażyć na
maśle, uprzednio maczając w
jogurcie i przyprawiając do smaku
solą i
pieprzem.
Płatki migdałowe prażymy do zezłocenia na patelni bez tłuszczu (średni ogień). Trwa to ok. 2-3 minuty.Wystudzone składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podajemy
sałatkę z ulubionym sosem (ja ją jadam z zamieszczonym wcześniej na blogu
czosnkowym).Smacznego! :-)