Wykonanie
Urocze ptaszki w
makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :)

Składniki:
mięso mielone z
indyka lub
szynki wieprzowej 0,5 kg
kalarepka 1 mała szt.
marchew 1 szt.
jabłko 1 szt.
olej do smażenia (użyłam rzepakowy)około 5 łyżek
koncentrat pomidorowy(użyłam Pudliszki)1 słoik 200 g
brązowy cukier 2 łyżki
woda 2 -3 szklanki
sól do smaku
majeranek,
oregano wg uznania
mąka do zagęszczenia sosu(użyłam
skrobii ryżowej)2 łyżki
makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego)pół paczki
mozarella w kulkach lub
rzodkiewki kilka szt.Przygotowanie:Rozgrzać na patelni około 3 łyżki
oleju, wrzucić
mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni
woda i
mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar
oleju.
Marchew,
jabłko i
kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek
marchewki do dekoracji!Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić warzywa z
jabłkiem i dusić aż zmiękną.Przełożyć
mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki
wody,
sól,
cukier,
majeranek,
oregano. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak można dodać również podsmażoną
cebulę oraz 2 ząbki
czosnku, doprawić dodatkowo
papryką i
pieprzem.Pogotować kilka minut, dodać
koncentrat pomidorowy.
Mąkę (może być też
skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej
wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał.Ugotować
makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem.Udekorować ptaszkami z kulek
mozarelli:- dzioby wycinamy z plasterka
marchewki:

- oczka możemy zrobić z ziaren czarnego
sezamu lub ewentualnie kawałka
czarnej oliwki. Można użyć też oczywiście ziaren
pieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe bo ptaszki szybko znikają z gniazdka ;)

Jeśli dziecko ma uczulenie na
mleko i nie może jeść
serów, możemy zrobić ptaszki z
rzodkiewek lub
pomidorków koktajlowych.