Wykonanie
Nieważne czy duzi czy mali, większość lubi to danie i większość ma swoją wersję
smakową :) Ja podaję uproszczoną i choć wiem, że powinno się sos jadać z
makaronem tagliatelle i
mięsem wołowo - wieprzowym, to dziś zjadłem ze spaghetti i
mięsem z indyka :)
Składniki:-
makaron spaghetti,- 500 g
mięsa mielonego z
indyka,- mała
marchewka,-
olej ( dałem z
suszonych pomidorów ),-
zioła prowansalskie,- dużo
oregano,-
sól,
pieprz,- 200g
koncentratu pomidorowego,-
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią,-
śmietana kremówka lub łyżeczka
mąki do zaciągnięcia sosu.Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Mięso podsmażyć na
oleju razem z utartą na tarce jarzynowej
marchewką. Dodać
przyprawy. Gdy
mięso będzie gotowe dodać koncentrat, przesmażyć i dolać
wodę do porządanej gęstości. Zagotować. Sos można zagęścić kremówką lub
mąką, choć nie jest to konieczne.