ßßß Cookit - przepis na Risotto z kalafiorem i zielonym groszkiem

Risotto z kalafiorem i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

2 łyżki zielonego groszku
2-3 plastry szynki jamón
1/2 kalafiora
ok pół litra bulionu
½ szklanki białego wina
1 łyżeczka mielonego kminku
oregano
pieprz
2 łyżki zielonej papryki pokrojonej w małą kostkę
½ niedużej cebulki
½ dużego ząbka czosnku, lub 1 mały
kilka kropel soku z cytryny
ziele angielskie
1 liść laurowy
oliwa z oliwek do smażenia
½ szklanki ryżu do risotto
Parmezan (opcjonalnie)
Czary:
Ugotować kalafior. Może być nawet dzień wcześniej.
Przygotować bulion: zagotować wodę i zalać nią ¼ kostki bulionowej o smaku liścia laurowego i ziela angielskiego (odkąd znalazłam u mamy taką kostkę Knorra, mam na jej punkcie fioła). Jeżeli wskazana ilość bulionu nie wystarczy, użyć wody.
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Podsmażyć chwilę, po czym dorzucić ryż. Wymieszać i zalać pierwszą porcją bulionu. Wrzucić kuleczkę ziela angielskiego i liść laurowy, dodać także oregano. Następnie podlewać risotto na zmianę białym winem i bulionem.
Kiedy ryż zacznie nabierać objętości, wrzucić do niego szynkę jamón pokrojoną na malutkie kawałeczki.
Pod koniec przygotowywania risotto dodać zielony groszek (można go wcześniej wyjąć z zamrażalnika).
Przed samym podawaniem wrzucić do risotto kalafior i zamieszać, zostawić tylko na chwilę, żeby się podgrzał. Przed podaniem wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, a następnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Ingredientes:
2 cucharas de guisantes
2-3 lonchas de jamón
½ de una coliflor
½ l de caldo*
medio vaso de vino blanco
1 cucharada de comino molido
orégano
pimienta
2 cucharas de pimiento verde cortado en trozos muy pequeños
½ de una cebolla pequeña
1 diente de ajo pequeño
unas cuantas gotas del zumo de limón
una bolita de pimenta de Jamaica
1 hoja de laurel
aceite de oliva para freír
½ vaso de arroz arborio
Hechicería:
Cocer la coliflor (puede ser un día antes)
Preparar el caldo: hervir el agua y verterla en un recipiente. Echar una cuarta parte de cubito de caldo a sabor de laurel y pimienta de Jamaica (desde cuando encontré estos cubitos de Knorr en la nevera de mi madre, soy adicta a ellos).
En una sartén calentar el aceite de oliva, echar sobre ella la cebolla, ajo y pimiento verde picados. Freír un rato y luego echar arroz. Revolverlo rápido y añadir la primera porción del caldo. Echar una bolita de pimienta de Jamaica, una hoja de laurel y orégano. Posteriormente regar el risotto alternando el caldo con el vino blanco.
Cuando el arroz empiece a aumentar su volumen, echarle jamón picado en toritos muy pequeños.
En los últimos instantes de preparar el risotto, añadir los guisantes (se pueden sacar antes del frigorífico).
Antes de servir añadir la coliflor y revolver el risotto, dejándolo todo en la sartén solo durante un rato, para que la coliflor se caliente. Sacar la pimienta de Jamaica, la hoja de laurel y rociar con unas gotas de zumo de limón y sazonar con pimienta recién molida.
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2013/10/risotto-z-kalafiorem-i-zielonym.html