ßßß
Jesień.Na jesieni się urodziłam.W jesieni najbardziej lubię kolory :) i dynię i jabłka!!!______________________________Risotto dynioweIngrediencje:ok 2. garści obranej surowej dyni pokrojonej na nieduża kostkę (u mnie hokkaio)1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiegook 1/2 szklanki białego wina*ok 1/2 litra bulionu przygotowanego na kostce (znalazłam u mamy w lodówce bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym z Winiar - rewelacja!!!!!) - użyłam ok 1/3 kostki, bo nie lubię zbyttłustego*** ilość bulionu i wina reguluję na oko, czasem dolewam trochę wody, gdyby brakowało :)olej z oliwek3/4 szklanki ryżu do risottopieprzsóloregano1 garstka posiekanych orzechów włoskich1/2 cebuli lub 1 malutkaząbek czosnku4/5 plastrów szynki hiszpańskiej jamón lub prosciutto (kiedyś zrobiłam z mięsem z indyka i też było smaczne)zioła prowansalskieser parmezan do posypania (opcjonalnie)1 i 1/2 łyżki bardzo drobno pokrojonej papryki zielonej (można zastąpić żółtą)(wszystkie przyprawy takie jak oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie - ilość wg uznania)Czary:Cebulkę i czosnek posiekać.a patelni rozgrzać ok łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek z cebulką i paprykę. Wymieszać na patelni z olejem, lekko podsmażyć (kilka sekund), po czym wsypać ryż i wymieszać ponownie. Zalać szybko pierwszą porcją bulionu, żeby ryż się nie przypalił. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Podlać pierwszą porcją wina. Kiedy ryż zacznie pęcznieć dodać dynię (w zależności od wielkości kawałków dyni, dodajemy ją wcześniej lub później,żeby nie pozostała zbyt twarda lub, żeby nie rozpaćkała się całkiem. Niestety, nie umiem podać czasu, jakoś zawsze robię to na oko :(). Dodać sól, oregano, zioła prowansalskie i orzechy. Ryż z dynią podlewać dalej na zmianę winem i bulionem. pod koniec gotowania dodać szynkę jamón pokrojoną w bardzo drobne kawałeczki.Kiedy ryż uzyska pożądaną konsystencję wyjąć ziele angielskie i liść laurowy i podawać doprawione pieprzem :).