Wykonanie

Jesień.Na jesieni się urodziłam.W jesieni najbardziej lubię kolory :) i
dynię i
jabłka!!!______________________________Risotto
dynioweIngrediencje:ok 2. garści obranej surowej dyni pokrojonej na nieduża kostkę (u mnie hokkaio)1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiegook 1/2 szklanki
białego wina*ok 1/2 litra
bulionu przygotowanego na kostce (znalazłam u mamy w lodówce
bulion drobiowy z
zielem angielskim i
liściem laurowym z
Winiar - rewelacja!!!!!) - użyłam ok 1/3 kostki, bo nie lubię zbyttłustego*** ilość
bulionu i
wina reguluję na oko, czasem dolewam trochę
wody, gdyby brakowało :)
olej z
oliwek3/4 szklanki
ryżu do risotto
pieprzsóloregano1 garstka posiekanych
orzechów włoskich1/2
cebuli lub 1 malutkaząbek
czosnku4/5 plastrów
szynki hiszpańskiej jamón lub prosciutto (kiedyś zrobiłam z
mięsem z indyka i też było smaczne)
zioła prowansalskieser parmezan do posypania (opcjonalnie)1 i 1/2 łyżki bardzo drobno pokrojonej
papryki zielonej (można zastąpić żółtą)(wszystkie
przyprawy takie jak
oregano,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie - ilość wg uznania)Czary:
Cebulkę i
czosnek posiekać.a patelni rozgrzać ok łyżki
oliwy z oliwek. Wrzucić
czosnek z
cebulką i
paprykę. Wymieszać na patelni z
olejem, lekko podsmażyć (kilka sekund), po czym wsypać
ryż i wymieszać ponownie. Zalać szybko pierwszą porcją
bulionu, żeby
ryż się nie przypalił. Wrzucić
ziele angielskie i
liść laurowy. Podlać pierwszą porcją
wina. Kiedy
ryż zacznie pęcznieć dodać
dynię (w zależności od wielkości kawałków dyni, dodajemy ją wcześniej lub później,żeby nie pozostała zbyt twarda lub, żeby nie rozpaćkała się całkiem. Niestety, nie umiem podać czasu, jakoś zawsze robię to na oko :(). Dodać
sól,
oregano,
zioła prowansalskie i
orzechy.
Ryż z
dynią podlewać dalej na zmianę
winem i
bulionem. pod koniec gotowania dodać
szynkę jamón pokrojoną w bardzo drobne kawałeczki.Kiedy
ryż uzyska pożądaną konsystencję wyjąć
ziele angielskie i
liść laurowy i podawać doprawione
pieprzem :).