No to klops :) zainspirowana przez Bernikę z mojkulinarnypamietnik.blogspot.com postanowłam również sięgnąć po przepisy Julii Child. No i na obiad mamy dziś klopsa. Z braku niektórych składników i ze względu na bycie karmicielką przepis nieco zmodyfikowałam.Ale klopsowi to zupełnie nie zaszkodziło. Wyszedł pyszny, soczysty, sycący... ot taki jak klops być powinnien. Oto przepis dla was :)Składniki na klopsa według mojej własnej wariacji :1 szklanka ośrodki chleba albo bułki1 kg mielonego mięsa wieprzowego2 jajka1/4 szklanki bulionu z kurczaka2/3 szklanki startego sera goudapęczek natki pietruszki1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego2 łyżeczki tymianku otartego2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka oreganoliście laurowePrzygotowanie:Mięso opłukać i włożyć do miski.Natkę pietruszki posiekać.Chleb lub bułkę rozdrobnić malakserem lub pokroić nożem.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 175°CNatkę, rozdrobnioną bułkę, jajka, wszystkie przyprawy i bulion dodać do miski z mięsem i wymieszać dokładnie.Tak doprawione mięso przełozyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki, wygładzić, na srodku można ułożyć liście laurowe i listki natki pietruszki.Wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut w temperaturze 175°C, na ustawieniu góra-dół.A teraz jeszcze orginalna wersja przepisu według Julii Child:2 szklanki posiekanej i zeszklonej na maślecebuli1 szklanka ośrodki chleba albo bułki1 kg mielonej wołowiny (rozbratel)1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)2 duże jajka1/2 szklanki bulionu z wołowiny2/3 szklanki startego seraCheddar2 ząbki czosnku przeciśnięte2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego2 łyżeczki tymianku otartego2 łyżeczki papryki1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka oreganoliście laurowePrzygotowanie jak wyżej :)Smacznego :) :) i sycącego klopsa wam życzę :)