ßßß Cookit - przepis na Klops

Klops

nazwa

Wykonanie

No to klops :) zainspirowana przez Bernikę z mojkulinarnypamietnik.blogspot.com postanowłam również sięgnąć po przepisy Julii Child. No i na obiad mamy dziś klopsa. Z braku niektórych składników i ze względu na bycie karmicielką przepis nieco zmodyfikowałam.Ale klopsowi to zupełnie nie zaszkodziło. Wyszedł pyszny, soczysty, sycący... ot taki jak klops być powinnien. Oto przepis dla was :)
Składniki na klopsa według mojej własnej wariacji :
1 szklanka ośrodki chleba albo bułki
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
2/3 szklanki startego sera gouda
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki tymianku otartego
2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano
liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso opłukać i włożyć do miski.
Natkę pietruszki posiekać.
Chleb lub bułkę rozdrobnić malakserem lub pokroić nożem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 175°C
Natkę, rozdrobnioną bułkę, jajka, wszystkie przyprawy i bulion dodać do miski z mięsem i wymieszać dokładnie.
Tak doprawione mięso przełozyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki, wygładzić, na srodku można ułożyć liście laurowe i listki natki pietruszki.
Wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut w temperaturze 175°C, na ustawieniu góra-dół.
A teraz jeszcze orginalna wersja przepisu według Julii Child:
2 szklanki posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli
1 szklanka ośrodki chleba albo bułki
1 kg mielonej wołowiny (rozbratel)
1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)
2 duże jajka
1/2 szklanki bulionu z wołowiny
2/3 szklanki startego sera Cheddar
2 ząbki czosnku przeciśnięte
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki tymianku otartego
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano
liście laurowe
Przygotowanie jak wyżej :)
Smacznego :) :) i sycącego klopsa wam życzę :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/08/klops.html