Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć
pieczonych mięs. Pieczeń rzymską można podać z
ziemniakami na obiad lub na zimno z
chrzanem, sosem
tuńczykowym lub sosem rosyjskim . Pieczeń jest dobrze przyprawiona i wyrazista w smaku.


Składniki:50 dkg mielonej
wieprzowiny (
łopatka)50 dkg mielonej
cielęciny2 małe
bułki1 duża biała
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka eko2 łyżeczki suszonego
tymianku1,5 łyżeczki mielonej
papryki1,5 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1,5-2 łyżeczki
solibułka tartabiała kiełbasaPrzygotowanie:
Bułki namoczyć w wodzie, następnie mocno odcisnąć.
Mięso, namoczone
bułki,
cebulę,
czosnek, dwukrotnie zmielić.Do
mięsa dodać
jajka i
przyprawy - dokładnie wymieszać.Z
mięsa uformować klops, na środku ułożyć
białą kiełbasę, dokładnie zakryć
kiełbasę mięsem, ponownie uformować klops i obtoczyć w
bułce tartej.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać szklankę
wody.Wstawić
mięso do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.Pieczeń piec ok. 1,5 godziny, często polewając sosem, który zbiera się w naczyniu. Jeśli
sosu jest mało, dodać szklankę
wody.Smacznego