ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska z białą kiełbasą

Pieczeń rzymska z białą kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Pieczeń rzymską można podać z ziemniakami na obiad lub na zimno z chrzanem, sosem tuńczykowym lub sosem rosyjskim . Pieczeń jest dobrze przyprawiona i wyrazista w smaku.
Składniki:
50 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
50 dkg mielonej cielęciny
2 małe bułki
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka eko
2 łyżeczki suszonego tymianku
1,5 łyżeczki mielonej papryki
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1,5-2 łyżeczki soli
bułka tarta
biała kiełbasa
Przygotowanie:
Bułki namoczyć w wodzie, następnie mocno odcisnąć.
Mięso, namoczone bułki, cebulę, czosnek, dwukrotnie zmielić.
Do mięsa dodać jajka i przyprawy - dokładnie wymieszać.
Z mięsa uformować klops, na środku ułożyć białą kiełbasę, dokładnie zakryć kiełbasę mięsem, ponownie uformować klops i obtoczyć w bułce tartej.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać szklankę wody.
Wstawić mięso do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Pieczeń piec ok. 1,5 godziny, często polewając sosem, który zbiera się w naczyniu. Jeśli sosu jest mało, dodać szklankę wody.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/03/pieczen-rzymska-z-biaa-kiebasa.html