Wykonanie
Pyszne klopsiki.
Kmin rzymski i wędzona
papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny!przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewart
składnikipulpety1 kg
mielonego mięsa wieprzowina i
wołowina1 średnia
cebula , drobno posiekana1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
papryki wędzonej3 - 4 łyżki
tartej bułki2 duże
jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane3 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 ząbki
czosnek, rozgniecione
sól i
pieprz mielony
oliwa z oliwek lub
olej do smażeniasos1 puszka pokrojonych w kostkę
pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy1/2 szklanki
bulionu1 średnia
cebula, drobno posiekana1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
papryki wędzonej
sól,
pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać
mielone mięso, pokrojoną
cebulę,
kmin,
paprykę,
bułkę tartą,
jajka,
natkę pietruszki i
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni rozgrzać
oliwę lub
olej. Obsmażać klopsy ze wszystkich stron, ok 6 minut. Najlepiej wkładać na patelnie po kilka klopsów ( np. 10 ) na raz. Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą
cebulę i smażyć ok 2 minut. Dodać 1 łyżeczkę
papryki, kumin i
pomidory i
pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki
bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z
ryżem i
zieloną sałatą .Smacznego!Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną