Wykonanie
Składniki (na 4-6 porcji):8
papryk (kolor dowolny)500 g
mięsa mielonego (dowolnego)100 g
ryżu100 g
sera feta2 łyżki świeżej
natki pietruszki, posiekanej1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzPapryki myjemy, ścinamy góry, środek wydrążamy, oczyszczamy i solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę oraz posiekany
czosnek. Mieszając smażymy około minuty, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
Ser feta kroimy w kostkę.Do dużej miski wkładamy
mięso,
jajko, ostudzony
ryż,
cebulę z
czosnkiem, posiekaną
natkę pietruszki oraz
sól i
pieprz. Na koniec delikatnie mieszamy z
fetą. Przygotowane wcześniej
papryki napełniamy farszem, przykrywamy odciętą górą i układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy
oliwą z oliwa wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut.