Wykonanie




Dla mnie jest to pizza idealna.Chrupiąca i pachnąca, prawie taka jak w pizzerii. Prawie, bo ta jest nawet smaczniejsza i zdrowsza, bo z
płatkami owsianymi. No i największą zaletą jest to, że piecze się ją od 8 -10 minut. Źródło tutaj .Składniki:

na ciasto:3 szklanki
mąki,2 garstki
płatków owsianych lub
otrębów,5 dkg świeżych
drożdży,1 szklanka ciepłej
wody,3 łyżki
oleju,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,
słodka papryka,
oregano,
czosnek granulowany.
sos pomidorowy:2 łyżki
koncentratu pomidorowego,1-2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
oliwy,
zioła,
sól,
woda.Dodatki wg uznania:
ser,
wędlina,
rukola,
suszone pomidory,
pomidorki koktajlowe,
cebula,
jajko,
szpinak,
kiełbasa,
papryka,
krewetki,
bekon,
mięso,
pieczarki...Przygotowanie:Wymieszać sypkie składniki, do
wody dodać
cukier,
drożdże i
olej, połączyć mieszają c . Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować
sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu . Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać
olejem lub
oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągł ej podkład ce pod talerze). W łożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę
oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć
sos pomidorowy i
ser. Jeśli ma być tylko ze świeżymi dodatkami to wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10. Tak samo postępować z innymi dodatkami. Można przed końcem pieczenia dołożyć jeszcze
sera na wierzch. Po upieczeniu, zostawić na kratce celem odparowania na kilka minut. Pizza gotowa:-). Można podać do niej
sos czosnkowy lub
ziołowy. Doskonały jest z zielonej
pietruszki,
czosnku i
oliwy.


