Swego czasu w telewizji na każdym kroku można było natknąć się reklamy- pomysłu na Pizzerinkisama jeszcze od niedawna chętnie korzystałam z wszelkiego rodzaju fixów, pomysłów, proszków ale po co kombinować z czymś sztucznym skoro można szybko zrobić coś swojego- przy okazji wykorzystując resztki z lodówki :PPizzerinki z szynkąCiasto drożdżowe1/2 szklanki mąki pszennej1,5 szklaki mąki żytniej3/4 szklanki letniej wody10 g drożdżypół łyżeczki cukrułyżeczka soli2 łyżki otrębów2 łyżki siemienia lnianego1 jajko2 łyżki oliwy z oliwekDodatki4 plasterki wędlinypół paprykipomidor200 g pieczarekduża cebula150 g tartego seraSos3 łyżki ketchupułyżka koncentratu pomidorowegooregano, bazylia, tymianek. chiliMąkę przesiać przez sitko do dużej miski, dodać cukier oraz sól, otręby i siemię lniane. Drożdże rozrabiać w 3/4 szklanki letniej wody (nie może być za gorąca). Drożdże wlać do miski dodać 2 łyżki oliwy, dodać jajko i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę- ja przeciskam przez specjalną siatkę. Cebulę posiekać drobno i razem z pieczarkami podsmażyć na maśle. Pomidora, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do miseczki wlać ketchup i koncentrat pomidorowy dodać przyprawy do smaku i wymieszać.Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 4 części i rozwałkować na okrągło ( mini pizze)nakładać sos a następnie pozostałe składniki a na górę posypać serem.Piec ok 35 min w temperaturze 180 stopni.