ßßß
Chciałam pizzę zmodyfikować. Dodałam mąki orkiszowej do wyrobienia ciasta, posmarowałam kremowym sosem na bazie serka i nadzienie zrobiłam z zielonek. Powiem Wam efekt końcowy był genialny;-) Wszystko przykryłam oscypkiem...Niebo w gębie:-)
ciasto :2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka mąki orkiszowej2 garstki płatków owsianych,5 dkg świeżych drożdży,1 szklanka ciepłej wody,3 łyżki oleju,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,słodka papryka, oregano, czosnek granulowany.sos kremowy:3 łyżki serka Apetina pesto z rukolą,1 ząbek czosnku,sól,1 łyżka śmietany 18% tł.dodatki:300 g zielonek świeżych lub mrożonych,1 cebula,2 łyżki śmietany 18% tł.,ser oscypek,1 łyżka masła,oliwa z oliwek,sól, pieprz.Przygotowanie:Wymieszać sypkie składniki ciasta, do wody dodać cukier, drożdże i olej, połączyć mieszając. Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos kremowy łącząc razem cały podany skład sosu. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać śmietanę, podlać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem.Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać olejem lub oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos kremowy i grzyby. Posypać startym oscypkiem. Wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10.