ßßß Cookit - przepis na Pizza z zielonkami i kremowym sosem

Pizza z zielonkami i kremowym sosem

nazwa

Wykonanie

Chciałam pizzę zmodyfikować. Dodałam mąki orkiszowej do wyrobienia ciasta, posmarowałam kremowym sosem na bazie serka i nadzienie zrobiłam z zielonek. Powiem Wam efekt końcowy był genialny;-) Wszystko przykryłam oscypkiem...Niebo w gębie:-)
ciasto :
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki orkiszowej
2 garstki płatków owsianych,
5 dkg świeżych drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
słodka papryka, oregano, czosnek granulowany.
sos kremowy:
3 łyżki serka Apetina pesto z rukolą,
1 ząbek czosnku,
sól,
1 łyżka śmietany 18% tł.
dodatki:
300 g zielonek świeżych lub mrożonych,
1 cebula,
2 łyżki śmietany 18% tł.,
ser oscypek,
1 łyżka masła,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wymieszać sypkie składniki ciasta, do wody dodać cukier, drożdże i olej, połączyć mieszając. Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos kremowy łącząc razem cały podany skład sosu. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać śmietanę, podlać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać olejem lub oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos kremowy i grzyby. Posypać startym oscypkiem. Wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/11/pizza-z-zielonkami-i-kremowym-sosem.html