Wykonanie

Chciałam pizzę zmodyfikować. Dodałam
mąki orkiszowej do wyrobienia ciasta, posmarowałam kremowym sosem na bazie
serka i nadzienie zrobiłam z zielonek.
Powiem Wam efekt końcowy był genialny;-) Wszystko przykryłam
oscypkiem...Niebo w gębie:-)

ciasto :2 szklanki
mąki pszennej,1 szklanka
mąki orkiszowej2 garstki
płatków owsianych,5 dkg świeżych
drożdży,1 szklanka ciepłej
wody,3 łyżki
oleju,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,
słodka papryka,
oregano,
czosnek granulowany.sos kremowy:3 łyżki
serka Apetina pesto z
rukolą,1 ząbek
czosnku,
sól,1 łyżka
śmietany 18% tł.dodatki:300 g zielonek świeżych lub mrożonych,1
cebula,2 łyżki
śmietany 18% tł.,
ser oscypek,1 łyżka
masła,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Wymieszać sypkie składniki ciasta, do
wody dodać
cukier,
drożdże i
olej, połączyć mieszając. Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos kremowy łącząc razem cały podany skład sosu.
Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na
maśle, dodać
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać
śmietanę, podlać odrobiną
wody, doprawić
solą i
pieprzem.Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać
olejem lub
oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę
oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos kremowy i
grzyby. Posypać startym
oscypkiem. Wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10.
