ßßß Cookit - przepis na Pizza z białym sosem

Pizza z białym sosem

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
Wypróbowałam wiele przepisów na pizze, zwykle czegoś im brakowało. W końcu trafiłam na przepis na blogu kwestia smaku . Tam znalazłam ten przepis . Dla mnie ciasto, było odrobinę za rzadkie więc dodaję trochę więcej mąki. Pizza zrobiona na tym cieście dla nas jest idealna. Gdy chcę żeby było grubsze ciasto to po prostu mniej rozwałkowuje i po wyłożeniu na pizzę wszystkich składników odstawiam ją na 20 minut do wyrośnięcia. gdy zależy mi na cienkim cieście - wałkuję cienko i id razu wstawiam do piekarnika.
Składniki:
15 g świeżych drożdży (zawsze robię ze świeżych)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
300-320 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić:
Drożdże należy rozkruszyć do kubka, dodać cukier i połowę wody, rozmieszać, dodać łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, od razu to zauważycie, należy przelać je do wcześniej przygotowanej miski w której jest mąka wymieszana z solą. Przelewamy drożdże, mieszamy, dodajemy resztę wody. Pamiętajcie, że woda nie może być zbyt gorąca - zabije drożdże. Energicznie wyrabiamy powstałe ciasto, gdy przestaje się lepić do rąk, należy dodać oliwę, jeszcze raz szybko zagnieść ciasto i odstawić po przykryciem do wyrośnięcia. gdy ciasto już wyrośnie formujemy pizzę, ja po prostu rozwałkowuję ciasto na duży okrąg, idealnie wypełnia blachę, która zwykle jest na wyposażeniu piekarnika.
Moja pizza nie jest idealnie okrągła i idealnie włoska, ale jest pyszna :) Oczywiście marzę o kamieniu do pieczenia pizzy i mam nadzieję to marzenie zrealizować. Gdy ciasto jest uformowane czas na sos, oczywiście można go przygotować wcześniej np. gdy ciasto rośnie.
Biały sos do pizzy:
Składniki:
2 łyżki masła.
mała cebulka
ząbek czosnku
oregano (najlepiej świeże, suszone też może być)
jedno małe opakowanie śmietany 18%
sól, pieprz
Jak zrobić:
Na patelnię wkładamy masło, rozpuszczamy, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, posiekana drobno cebulę i oregano (o ile jest suszone, świeże dodajemy na końcu). Smażymy chwilę, zalewamy śmietaną i szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dorzucamy świeże, posiekane drobno oregano. I gotowe!
To jakie zioła to już wasza decyzja, myślę, że może pasować bazylia, tymianek.
No to kontynuujmy robienie naszą pizzę:
Na uformowane ciasto wykładamy przestudzony sos....i to co chcemy:)
Na pizzy którą widzicie są pieczarki, salami, cebula, żółty ser. Na jedną część mąż dorzucił kapary i oliwki (bo dodają smaczku). Kompozycja zależy od waszej inwencji.
Teraz ważna rzecz o której w wielu miejscach czytałam, ale jakoś nie przywiązywałam do tego uwagi. Piekarnik w którym pieczemy pizze musi być BARDZO mocno rozgrzany. W moim piekarniku maksymalna temperatura to 250 stopni i tak ustawiam pieczenie kilka minut przed włożeniem pizzy. Wkładam ją do bardzo rozgrzanego piekarnia co powoduje, że piecze się szybko i równo (jest odpowiednio wypieczona, ale ser nie jest zasuszony).
Taką pizzę polecam jeść gdy nie macie już w planach spotkań towarzyskich. Czosnek daje określone wrażenia:):) Jednak warto ją zrobić: jest naprawdę pyszna.
ps. wybaczcie proszę jakość zdjęć - dopiero zaczynam uczyć się trudnej sztuki fotografowania jedzenia.
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/06/pizza-z-biaym-sosem.html