ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem i kaszą jaglaną

Sałatka z tuńczykiem i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Witam i zapraszam na kolejny przysmak z kaszą jaglaną. Staram się dobierać proste składniki, żebyście mili moi nie musieli biegać z listą zakupów po sklepie a więcej czasu poświęcali na przyjemności i degustację nieskomplikowanych a zarazem pysznych posiłków.
Składniki:
porcja na 4 osoby
około 200 gram tuńczyka (użyłam kawałków w oleju)
2 jaja ugotowane na twardo
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchych ziaren płuczemy,
zalewamy szklanką wody i gotujemy około 10-15 min.)
1 jabłko najlepiej o żółtym miąższu
pęczek szczypiorku
1 mała cebula
1 łyżka oleju lub masła
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki sosu pomidorowego (keczup dobrej marki -najlepiej domowy)
po szczypcie ziół - bazylia, papryka mielona
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. 1/3 szklanki suchych ziaren kaszy jaglanej płuczę, zalewam szklanką wody, odrobinę solę i gotuję około 10-15 min. Studzę. (skarby w kaszy jaglanej)
2. Tuńczyka rozdrabniam widelcem(odradzam zakup bardzo rozdrobnionego tuńczyka, gdyż wagowo, rybki w puszce jest niewiele i smakuje byle jak). Dodaję rozdrobnione jajka i jabłko.
3. Pokrojoną cebulkę delikatnie podsmażam na oleju lub masełku, tylko do zeszklenia (na półtwardo). Dodaję do niej troszkę soli zaraz na początku a pod koniec zioła. Mieszam i od razu zdejmuję z ognia (papryka lubi się przypalać a wystarczy jej już tylko temperatura z gorącej patelni. Studzę.
4. Dodaję do sałatki cebulkę z ziołami, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, sos pomidorowy i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak. Rewelacyjnie smakuje. Polecam!!!
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/05/saatka-z-tunczykiem-i-kasza-jaglana.html