ßßß
około 200 gram tuńczyka (użyłam kawałków w oleju)2 jaja ugotowane na twardoszklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchych ziaren płuczemy,zalewamy szklanką wody i gotujemy około 10-15 min.)1 jabłko najlepiej o żółtym miąższupęczek szczypiorku1 mała cebula1 łyżka oleju lub masła1 łyżeczka musztardy2-3 łyżeczki sosu pomidorowego (keczup dobrej marki -najlepiej domowy)po szczypcie ziół - bazylia, papryka mielonasól, pieprz do smakuPrzygotowanie1. 1/3 szklanki suchych ziaren kaszy jaglanej płuczę, zalewam szklanką wody, odrobinę solę i gotuję około 10-15 min. Studzę. (skarby w kaszy jaglanej)2. Tuńczyka rozdrabniam widelcem(odradzam zakup bardzo rozdrobnionego tuńczyka, gdyż wagowo, rybki w puszce jest niewiele i smakuje byle jak). Dodaję rozdrobnione jajka i jabłko.3. Pokrojoną cebulkę delikatnie podsmażam na oleju lub masełku, tylko do zeszklenia (na półtwardo). Dodaję do niej troszkę soli zaraz na początku a pod koniec zioła. Mieszam i od razu zdejmuję z ognia (papryka lubi się przypalać a wystarczy jej już tylko temperatura z gorącej patelni. Studzę.4. Dodaję do sałatki cebulkę z ziołami, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, sos pomidorowy i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak. Rewelacyjnie smakuje. Polecam!!!Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika