Wykonanie
Witam i zapraszam na kolejny przysmak z
kaszą jaglaną. Staram się dobierać proste składniki, żebyście mili moi nie musieli biegać z listą zakupów po sklepie a więcej czasu poświęcali na przyjemności i degustację nieskomplikowanych a zarazem pysznych posiłków.

Składniki:porcja na 4 osoby

około 200 gram
tuńczyka (użyłam kawałków w
oleju)2
jaja ugotowane na twardoszklanka ugotowanej
kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchych ziaren płuczemy,zalewamy szklanką
wody i gotujemy około 10-15 min.)1
jabłko najlepiej o
żółtym miąższupęczek
szczypiorku1 mała
cebula1 łyżka
oleju lub
masła1 łyżeczka
musztardy2-3 łyżeczki
sosu pomidorowego (
keczup dobrej
marki -najlepiej domowy)po szczypcie
ziół -
bazylia,
papryka mielona
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1. 1/3 szklanki suchych ziaren
kaszy jaglanej płuczę, zalewam szklanką
wody, odrobinę
solę i gotuję około 10-15 min. Studzę. (skarby w
kaszy jaglanej)2.
Tuńczyka rozdrabniam widelcem(odradzam zakup bardzo rozdrobnionego
tuńczyka, gdyż wagowo,
rybki w puszce jest niewiele i smakuje byle jak). Dodaję rozdrobnione
jajka i
jabłko.3. Pokrojoną
cebulkę delikatnie podsmażam na
oleju lub masełku, tylko do zeszklenia (na półtwardo). Dodaję do niej troszkę
soli zaraz na początku a pod koniec
zioła. Mieszam i od razu zdejmuję z ognia (
papryka lubi się przypalać a wystarczy jej już tylko temperatura z gorącej patelni. Studzę.4. Dodaję do sałatki
cebulkę z
ziołami,
musztardę, szczyptę
soli,
pieprzu,
sos pomidorowy i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak. Rewelacyjnie smakuje. Polecam!!!Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika