ßßß Cookit - przepis na Omlet z pokrzywą i smardzami

Omlet z pokrzywą i smardzami

nazwa

Wykonanie

Fajnie, że smardze dobrze się przechowują w suchym i chłodnym miejscu to mogę cieszyć się zbiorami od kilku dni. Kilka tu, kilka tam i codziennie coś pysznego :) Jeśli jeszcze Was nie zanudziłam tymi grzybkami to dzisiaj zapraszam na pyszne smardzowe śniadanie.
czas przygotowania : 20 minut składniki :
4 duże jajka
4 łyżki wody
2 duże garści świeżej pokrzywy
1 średnia cebula
kilka, kilkanaście smardzy stożkowatych
1 - 2 łyżki szczypiorku
do smażenia - olej roślinny i masło
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : pokrzywę dokładnie opłukałam i sparzyłam na sicie wrzątkiem, osączyłam i odcisnęłam z wody. Posiekałam ją drobno. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Grzyby czyściłam, pokroiłam wzdłuż na połówki a większe na ćwiartki.
Na patelni rozgrzałam po łyżeczce masła i oleju. Wrzuciłam cebulę, posoliłam lekko a gdy zaczęła się przysmażać dodałam grzyby. Smażyłam razem kilka minut.
Jajka wybiłam do miski. Roztrzepałam je z zimną wodą. Dodałam posiekaną pokrzywę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nie ubijałam mocno bo wcale nie trzeba napowietrzać zbytnio jajek.
Połowę masy jajecznej wylałam czystą na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem - po łyżeczce. Smażyłam omlet podważając brzegi i przechylając patelnią tak żeby płynna masa spływała pod spód. Gdy wierzch był prawie ścięty rozłożyłam na nim połowę usmażonych z cebulą grzybów. Po chwili zsunęłam omlet na talerz. Tak samo usmażyłam drugą porcję.
Podałam od razu po usmażeniu posypując jeszcze szczypiorkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/omlet-z-pokrzywa-i-smardzami.html