Wykonanie
Kasza gryczana jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju
mies oraz warzyw. Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi
makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na
stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.
200 g
kaszy gryczanej1
jajko500-600 ml
wody1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku1 duża
cebulaolej do smażenia150 g
makaronu typu kokardki1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą
kaszę z
jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż
kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).Wówczas wlać
wodę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż
kasza wchłonie
wodę i będzie miękka.3. W międzyczasie na niewielkiej ilości
oleju zrumienić obraną, posiekaną
cebulę.4. Ugotowaną
kaszę wymieszać z podsmażoną
cebulą i ugotowanym
makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową
solą lub
pieprzem.