Wykonanie
Uszka z
grzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas
suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich
pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą
cebulką.
SKŁADNIKI NA FARSZ:100 g suszonych podgrzybków1
cebula2 łyżki
olejusól i
czarny pieprz do smakuSKŁADNIKI NA CIASTO:2 szklanki
mąki wrocławskiej1
żółtko1 łyżeczka miękkiego
masłagorąca
woda - tyle ile przyjmie
mąkaPRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać
wodą i ugotować do miękkości, odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na
oleju.
Grzyby i
cebulĘ przekręcić przez maszynkę, Doprawić
solą ,
pieprzem i odstawić na godzinę do lodówkiW międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć
mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować uszka sklejając ze sobą dwa przeciwległe końce.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać płaską łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane
cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego !