ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Kremowy, pikantny farsz z ziemniaków i sera z (obowiązkowo!) mocno zrumienioną cebulką, to danie proste i pyszne, a przy tym tanie. Ciasto na pierogi, jest miękkie i rozpływające się w ustach, razem z farszem stanowi doskonałą całość :)
Składniki:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
650 g ziemniaków (waga po obraniu)
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka masła
1 duża cebula
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
szczypta cukru
Do podania:
3 cebule
1 łyżka oleju
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (jeszcze gorące) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie pure. Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Cebulę dodać do ziemniaków. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku.
Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.
Rady: Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki).
Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce.
Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/10/pierogi-ruskie.html