Wykonanie
Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Kremowy, pikantny farsz z
ziemniaków i
sera z (obowiązkowo!) mocno zrumienioną
cebulką, to danie proste i pyszne, a przy tym tanie. Ciasto na pierogi, jest miękkie i rozpływające się w ustach, razem z farszem stanowi doskonałą całość :)
Składniki:500 g
mąki250 ml gorącej
wody1/2 łyżeczki
soli2
żółtka1 1/2 łyżki stopionego
masłaNadzienie:650 g
ziemniaków (waga po obraniu)250 g
twarogu półtłustego1 łyżka
masła1 duża
cebulasól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)1 łyżka
oleju2 łyżki
masłaszczypta
cukruDo podania:3
cebule1 łyżka
olejuZiemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę
masła i (jeszcze gorące) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie
pure. Na
maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Dodać szczyptę
soli i
cukru.
Cebulę dodać do
ziemniaków.
Twaróg pokruszyć do
ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro
pieprzem i posolić do smaku.Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.Na patelni, na
oleju zeszklić drobno posiekane
cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną
cebulą.Rady: Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego
pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki).Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję
ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce.Pierogi można okrasić także
boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym
masłem.