ßßß
Składniki:500 g mąki250 ml gorącej wody1/2 łyżeczki soli2 żółtka1 1/2 łyżki stopionego masłaNadzienie:650 g ziemniaków (waga po obraniu)250 g twarogu półtłustego1 łyżka masła1 duża cebulasól (do smaku)pieprz czarny (do smaku)1 łyżka oleju2 łyżki masłaszczypta cukruDo podania:3 cebule1 łyżka oleju

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (jeszcze gorące) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie pure. Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Cebulę dodać do ziemniaków. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku.Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.Rady: Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki).Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce.Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.