Wykonanie
Tradycyjne polskie kluski z
kapustą czyli łazanki . Ja za nimi przepadam, ale przyznaję, że robię niezmiernie rzadko. Zachęcam jednak do zrobienia, bo potrawa jest pyszna. Zagniecenie ciasta na kluski, to kwestia kilku minut a smak domowego
makaronu jest unikatowy. Łazanki można przygotować mieszając ugotowane kluski z
kapustą lub tak jak w tym przypadku dodatkowo zapiec je w piekarniku. Potrawę z powodzeniem można podać na świątecznym
stole.
750 g
kapusty kiszonej15-50 g
suszonych grzybów2
cebule3 łyżki
oleju2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku na łazanki:2 szklanki
maki1
jajkook. 1/2 szklanki
wodyZ
mąki,
jaja i
wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a
potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej
wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy około godziny.Namaczamy i gotujemy
grzyby(w ok. 1 szklanki
wody).
Wywar(bez
grzybów) dodajemy do
kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.Na głębokiej patelni zrumieniamy na
oleju posiekaną
cebulę. Dodajemy
kapustę, drobno pokrojone
grzyby oraz
pieprz i
sól. Chwile smażymy mieszając.Na wysmarowanym
masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich
kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki
masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C
Przepis na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"