ßßß Cookit - przepis na Łazanki zapiekane

Łazanki zapiekane

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne polskie kluski z kapustą czyli łazanki . Ja za nimi przepadam, ale przyznaję, że robię niezmiernie rzadko. Zachęcam jednak do zrobienia, bo potrawa jest pyszna. Zagniecenie ciasta na kluski, to kwestia kilku minut a smak domowego makaronu jest unikatowy. Łazanki można przygotować mieszając ugotowane kluski z kapustą lub tak jak w tym przypadku dodatkowo zapiec je w piekarniku. Potrawę z powodzeniem można podać na świątecznym stole.
750 g kapusty kiszonej
15-50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku na łazanki:
2 szklanki maki
1 jajko
ok. 1/2 szklanki wody
Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.
Na głębokiej patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C
Przepis na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/12/azanki-zapiekane.html