ßßß
Tradycyjne uszka z grzybami w barszczu na zakwasie to klasyka wigilijnej kolacji. Podaję przepis na ciasto, z którym wyjątkowo dobrze się pracuję. Wykorzystałam je również do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami .Gdy już przyrządzicie uszka, to skorzystajcie z przepisu na klasyczny wigilijny barszcz na zakwasie .około 110 do 115 uszekSkładnikiCiasto350 g maki poznańskiej170 ml gorącej wody1 jajko1 łyżka oleju3/4 łyżeczki soliFarsz60 g suszonych grzybów leśnych (samych borowików lub borowików i podgrzybków)2 duże cebule25 g masła3/4 łyżeczki soli (lub więcej)1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej)2 łyżeczki bułki tartejWykonaniegrzyby zalać gorącą wodą, tylko do przykrycia i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do namoczeniagrzyby, w wodzie, w której były moczone, postawić na ogień i gotować przez ok. 30 min., lub do momentu gdy będą miękkie. Zostawić do lekkiego przestygnięciagrzyby odcisnąć z wywaru (wywar można zachować np. do barszczu wigilijnego), wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać lub posiekać drobno w malakserzecebulę obrać, pokroić, a następnie podsmażyć na maśle, aż do lekkiego zezłoceniagrzyby i podsmażoną cebulę jeszcze raz bardzo drobno przesiekać, najłatwiej w malakserze. Dodać sól, pieprz oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać farszmąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczneciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychałyciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła średnicy 5 cm i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając, na kształt klasycznego pieroga. Można to zrobić małą pierogownicą. Następnie dokładnie sklejać dwa końce pieroga, by ukształtować uszko. Gdyby ciasto nie chciało się sklejać to warto mieć pod ręką miseczkę z wodą i delikatnie zwilżać palcem miejsca, które chcemy skleićuszka wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 min. od wypłynięcia, a następnie odcedzićuszka podawać w barszczu, najlepiej w klasycznym wigilijnym barszczu na zakwasie
Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus