Wykonanie
Makaron to wspaniały wynalazek. Z jego udziałem powstaje proste, szybkie i niesamowicie smaczne jedzonko. Wystarczy parę składników i obiad w kilka minut jest gotowy. Tym razem przygotowałam tagliatelle, tak pisze przynajmniej na opakowaniu, ale na mój gust to już prawie pappardelle. Mniejsza o nazwę - u nas to po prostu wstążki - bardzo pyszny
makaron, zwłaszcza z
pieczarkowym sosem.Składniki

porcja na 3 osoby300 gram
makaronu wstążki300 gram
pieczarek1
por1 ząbek
czosnku100 gram wędzonki (
chudy boczek,
kiełbasa lub inna wędzonka)-opcjonalnie1-2 łyżki
oleju1 kopiasta łyżeczka
mąki pszennej1-2 łyżki
śmietanyszczypta
cukru lub
miodu2 szczypty
ziół prowansalskichszczypta
chilli w proszku lub maleńka ilość świeżej papryczkiszczypta słodkiej mielonej
paprykinatka z
pietruszkiPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Myję
pieczarki,
pora i rozdrabniam -
pora kroję w półplasterki a
pieczarki w cienkie plastry.
Kiełbasę kroję w kostkę.2. Wstawiam sporo
wody na
makaron.
Solę. Kiedy zawrze, wrzucam
makaron. Co jakiś czas mieszam.3. Rozgrzewam
olej w rondlu. Wrzucam
pieczarki i posypuję je
solą. Chwilkę podsmażam i mieszam. Dodaję
pora,
kiełbasę a zaraz po tym
zioła prowansalskie,
chilli,
paprykę mieloną i ścieram
czosnek na tarce, który również dodaję. Przykrywam rondel i duszę około dwóch minut.4. Odcedzam
makaron ugotowany odpowiednio - nie za twardy ani zbyt miękki. Wcześniej ujęłam z garnka trochę płynu, w którym gotował się
makaron, bo przyda mi się do sosu.
Makaronu nie płuczę, bo sos będzie do niego lepiej przylegał. Z durszlaka wkładam go do garnka i przykrywam, żeby nie ostygł.5. Duszone
pieczarki z
porem i
kiełbasą posypuję
mąką, zwyczajnie na sucho. Mieszam i dodaję płyn z
makaronu. Rozrzedzam sos, dodaję
śmietanę a na koniec posiekaną
natkę z
pietruszki. Ostatecznie doprawiam
solą,
cukrem i natychmiast podaję z ciepłym
makaronem. Koszt pysznego, sytego dania nie przekracza kwoty ośmiu złotych.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika