ßßß
ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 gramów suchych drożdży¾ łyżeczki soli1 łyżeczka miodu3 łyżki oleju¾ szklanki ciepłej wody0,5 – 1 łyżeczka ziół prowansalskichsmarowidło:1 jajo150 gramów gęstej kwaśnej śmietany2 szczypty czarnego pieprzuszczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)farsz:około 400 gramów porów1 strąk papryki (dałam 0,5 czerwonej i 0,5 pomarańczowej)300 gramów pieczarek150 gramów boczku wędzonegoMąkę przesiać z drożdżami, solą i ziołami prowansalskimi, dodać olej, miód oraz ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Pory cienko poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, przesmażyć warzywa na oleju przez około 5 – 6 minut, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki i ostudzić.Pieczarki pokroić na plasterki i również przesmażyć na oleju, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki, ostudzić.Śmietanę zmiksować z jajem, dodać przyprawy, wsadzić do lodówki.Boczek pokroić na plasterki.Po 30 minutach ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na owal o wymiarach około 45x30 cm, przenieść na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto posmarować z wierzchu mieszanką śmietany z jajem zostawiając około 2 cm krawędzi suchych. Wyłożyć najpierw pory z papryką, a następnie pieczarki, wierzch przykryć plastrami boczku.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoto, u mnie około 30 minut.
