Wykonanie
To nie pizza, choć jej kuzyn, nie ma tutaj ani grama
sera ani
sosu pomidorowego, a jest równie smaczne, a dla niektórych może jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna pizza :)

ciasto:2 szklanki
mąki pszennej7 gramów suchych
drożdży¾ łyżeczki
soli1 łyżeczka
miodu3 łyżki
oleju¾ szklanki ciepłej
wody0,5 – 1 łyżeczka
ziół prowansalskichsmarowidło:1
jajo150 gramów gęstej kwaśnej
śmietany2 szczypty
czarnego pieprzuszczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie)farsz:około 400 gramów
porów1 strąk
papryki (dałam 0,5 czerwonej i 0,5 pomarańczowej)300 gramów
pieczarek150 gramów
boczku wędzonegoMąkę przesiać z
drożdżami,
solą i
ziołami prowansalskimi, dodać
olej,
miód oraz ciepłą
wodę, zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pory cienko poszatkować,
paprykę pokroić w paseczki, przesmażyć warzywa na
oleju przez około 5 – 6 minut, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki i ostudzić.
Pieczarki pokroić na plasterki i również przesmażyć na
oleju, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki, ostudzić.
Śmietanę zmiksować z
jajem, dodać
przyprawy, wsadzić do lodówki.
Boczek pokroić na plasterki.Po 30 minutach ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na owal o wymiarach około 45x30 cm, przenieść na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto posmarować z wierzchu mieszanką
śmietany z
jajem zostawiając około 2 cm krawędzi suchych. Wyłożyć najpierw
pory z
papryką, a następnie
pieczarki, wierzch przykryć plastrami
boczku.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoto, u mnie około 30 minut.

