Wykonanie
Przygotowując to danie czułam, że będzie pyszne, ale nie spodziewałam się, że aż tak! Cudownie miękkie frykadelki doskonale komponują się ze smakiem
grzybów i
bekonu. To danie, którego zdecydowanie powinniście spróbować, zwłaszcza, że jest także bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je także przygotować wcześniej, a
potem tylko zapiec, co czyni z niego wygodną potrawę zarówno na co dzień, jak i na każdego rodzaju przyjęcie. Źródło:
Tina KochBack-Ideen, Mai 2012


250 g mielonej
wołowiny1
jajko1 plaster
chleba o grubości ok. 2 cm, bez skórki1
cebula1 łyżeczka
musztardySól i
czarny pieprz do smaku
Mleko do namoczenia
chlebaOlej do smażenia1
marchewka1
cebula4 plastry
wędzonego boczku (lub wędzonego parzonego)6
pieczarekszczypta mielonej
gałki muszkatołowej100 ml
wody100 ml gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
mąki pszennejEw. 1 łyżka
sosu sojowego ciemnego dla nadania ładnej brązowej barwy
Sól i
czarny pieprz do smaku
Mięso wyrobić dokładnie z namoczonym w
mleku chlebem,
jajkiem,
musztardą oraz obraną i posiekaną drobno
cebulą. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę
bułki tartej. Z masy uformować 6 frykadelek, które następnie usmażyć na
oleju z obu stron, na rumiano. Frykadeki zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania.Na tym samym
oleju usmażyć, dodając na patelnię kolejno: obraną i posiekaną
cebulę, obraną i pokrojoną w plastry
marchew, pokrojony w kostkę
boczek i pokrojone w plastry
pieczarki. Smażyć wszystko, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wlać
wodę i chwilę całość dusić. W
śmietanie rozmieszać
mąkę. Wlać
śmietanę do warzyw na patelni, mieszać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać także
sos sojowy ciemny. Doprawić
gałką muszkatołową oraz
solą i
pieprzem.Sosem zalać frykadelki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Przez ok. 20 min.