Wykonanie
Pyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z
pieczarkami i
żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są pyszną alternatywą dla
mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów .
składniki na około 10 naleśnikówciasto naleśnikowe2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1,5 szklanki
mleka1 szklanka
wody mineralnej2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz50 - 80 dag małych
pieczarek30 dag
żółtego sera1
cebula1 łyżka
masła1 łyżki
olejuczarny pieprzsólprzepisciasto naleśnikoweDo wysokiego naczynia wsypujemy przesianą
mąkę oraz szczyptę
soli, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko oraz
wodę mineralną, dodajemy również
olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.farszObraną
cebulę drobno siekamy a
pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami.Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy
cebulę delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy pokrojone
pieczarki.Wszystko smażymy do momentu aż
woda z
pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem.Do płaskiego talerza ścieramy na tarce o małych oczkach
żółty ser.Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia a ich wierzch posypujemy
żółtym serem.Naleśniki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C do momentu aż
ser się roztopi.