Wykonanie
Bardzo smaczne, pożywne, proste choć nieco czasochłonne w przygotowaniu, krokiety z
pieczarkami i
serem żółtym to świetny pomysł na wyśmienity obiad lub gorącą kolację. Znakomicie smakują z dodatkiem czerwonego barszczu i błyskawicznie znikają z talerzy.
składniki na około 20 krokietówciasto naleśnikowe4 szklanki
mąki pszennej4
jajka3 szklanki
mleka1 szklanka
wody mineralnej4 łyżki
olejuspora szczypta
solifarsz1 kg
pieczarek3
cebule30 dag
żółtego sera3 łyżki
oleju do smażenia
czarny pieprzsólpanierka3
jajkabułka tartaolej do smażeniaprzepisciasto naleśnikoweDo wysokiej miski wsypujemy przesianą
mąkę, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko oraz
wodę mineralną, dodajemy
olej i szczyptę
soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.farszObraną
cebulę i umyte i oczyszczone
pieczarki drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną
cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane
pieczarki.Wszystko smażymy do momentu aż
woda z
pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem.Do miski, na tarce o małych oczkach ścieramy
żółty ser.Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego
żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety.Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w
bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego
oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.