W tym roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego.Składniki :Naleśniki :* pół kilograma mąki pszennej* 2 jajka* szklanka mleka* 2 szklanki mineralnej wody gazowanej* łyżka oleju rzepakowego* szczypta soliplus jajko, bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietówPrzygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.Farsz do krokietów :* pół kilograma pieczarek* pół cebuli* 4 łyżki oleju rzepakowego* 20 dag tartego sera żółtego* sól , pieprzPrzygotowanie :Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały sok i gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku.Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor.