Wykonanie
Czasami wykrawam z ciasta mniejsze krążki i robię z nich mini pizze. Po lekkim ich podpieczeniu można je wraz z farszem zamrozić
-500 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- 250 ml ciepłej
wody- płaska łyżeczka
soli- pół łyżeczki
cukru- 2 łyżki
olejuFarsz:- 500-600 g
pieczarek- 2
cebule-
pieprz,
papryka mielona,
zioła prowansalskieDrożdże rozetrzeć z
cukrem i rozpuścić w wodzie, dodać 4 łyżki
mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Cebule pokroić w kostkę,
pieczarki w plasterki, podsmażyć i doprawić. Do wyrośniętych
drożdży dodać resztę
mąki,
sól i
oliwę. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować , wyciąć z niego mniejsze krążki posmarować
keczupem, nałożyć farsz.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, w zależności od grubości ciasta. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypać startym
żółtym serem. Warto ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem.Do farszu można dodać również
czerwoną paprykę,
wędlinę lub inne ulubione dodatki.